Ez már történelem

2023.12.31. 14:00

Még mindig Kercsó Árpád a legnagyobb - galériával

Lassan az év vége felé közeledve, az ünnep alatt sorozatot indítunk portálunkon, amiben szemezgetünk 2023-ban korábban megjelent cikkeink közül. Nem csak a legnépszerűbbek közül válogattunk, hanem érdekes, Dunaújvárosban nagy érdeklődésre számot tartó témák, események, emberi sorsok, sikerek vagy éppen megindító történetek is vannak közöttük. Olvassák ezeket újra egy csésze forró kávé, tea, vagy akár egy kiváló forralt bor társaságában!

Agárdy Csaba

Somogyi András, a Dunaújvárosi Aranycsapat masszőre (balról), Kercsó Árpád, a legendás edző (középen), Böröndi Károly (jobbról), aki az első pillanattól kezdve benne volt a vezetésben.

Fotó: Laczkó Izabella

Ötven évre nyúlik vissza, amikor a jeges sportok gyökeret vertek Dunaújvárosban. A jubileum alkalmából egész napos programmal várták az érdeklődőket szombaton a Dunaújvárosi Jégcsarnokba.

De nemcsak a jégcsarnok, hanem a szomszédságában  lévő metodikai központ is megtelt vendégekkel, ahol sok régi jégkorong-játékos, szurkoló és szponzor tette tiszteletét. A metodikai központban remek hangulat uralkodott már a kora délutáni óráktól. Volt, aki a fotókiállítás képei között mélyedt el, de a legtöbben egy-egy asztalnál nosztalgiáztak és idézték fel vagy a még nyitott jégpályán történteket, vagy idézték fel a legemlékezetesebb gólokat, bunyókat.

Az eseményt Azari Zsolt, a DAB Erste Ligás csapatának vezetője nyitotta meg.

- Nagyon örülök, hogy ennyien itt vagyunk, nagy ünnepe ez a dunaújvárosi jégsportnak, a korcsolyázásnak. Azt kívánom, mindenkinek, hogy szép emlékekkel távozzon a mai este után. 

A program része volt néhány utánpótlás, és női hokimeccs, de az est fénypontjaként a 2013-as dunaújvárosi bajnokcsapat az Andersen Liga válogatottja ellen lépett jégre. Ováció és görögtűz fogadta a résztvevőket. Nemcsak a dunaújvárosi, hanem a magyar jégkorongnak is a legendáit láthatták a nézők. És most még hagyjuk a nosztalgiázást, de ettől függetlenül, amikor Kercsó Árpádot éltette a közönség, mindenkinek megdobbant a szíve az úgynevezett régi szép időkre gondolva.

És volt mire emlékezni, hiszen hosszú éveken keresztül a dunaújvárosiakra épült az egész magyar jégkorong.

Nagyon nehéz lenne most létszám olvasást tartani, hiszen annyi remek ember jött el az eseményre, mégis megemlítenénk Sevela Pétert, ki Peter Sevela néven került Dunaújvárosba, majd lett magyar állampolgár, magyar válogatott. Őt is hosszasan ünnepelték, és hogy tényleg a nagy idők jussanak mindenkinek az eszébe, nem maradt el a dunaújvárosi specialitás, a csokidobálás sem.

Petyó, vagyis Sevela nagyon meghatódott, amiatt, hogy még emlékeztek rá (Sevela 2009 és 2015 között védte a dunaújvárosiak kapuját).

- Egy percig sem volt kétséges, hogy eljövök. A dunaújvárosi évek a pályafutásom legszebb időszaka volt. Nagyon köszönöm a szurkolók szeretetét.

Ne feledkezzünk el arról, hogy a metodikai központban több mint kétszázötvenen voltak jelen a baráti beszélgetéseken, egy-egy koccintás erejéig. A Dunaferr SE egykori ügyvezető elnöke, Perjámosi Sándor, a klub baráti körének elnöke, Kocsa László is szívesen nosztalgiázott.

Végül azonban ne feledkezzünk el a gálamérkőzésről sem. A „DAB 2013” 7-3-ra verte meg az Andersen Liga válogatottját.

Az Acélbikák góljait ifjabb Azari Zsolt (3), Galanisz Nikandrosz (2), Somogyi Balázs (aki mellesleg a mostani Erste Ligás DAB-nak a csapatkapitánya) és Hegyi Ádám Zoltán szerezték.

A főtitkár, aki játszott is itt

Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség szakmai alelnöke, korábbi főtitkára:

- A dunaújvárosi jégkoronggal az első élményem az volt, hogy milyen gyenge. Azután Kercsó Árpád felnevelt egy generációt, amelyre hosszú évekig az egész magyar jégkorong építkezett. Játszottam is itt egy idényt a pályafutásom végén, jó embereket ismertem meg, szépek az emlékeim. Ha már az emlékek szóba kerültek, arról sem szabad elfeledkezni, hogy felnőtt divízió I-es vébét, junior világbajnokságot is rendezett a magyar szövetség Dunaújvárosban. És a különböző tornákról,  barátságos mérkőzésekről nem is beszéltem.

„Titti Csaszi”

Ötven év a jégen, nagy találkozás volt. Sajnos többek már nem lehettek a megjelentek között. Közéjük tartozik Kőhalmi Tibor, aki a kilencvenes években a Dunaferr SE aranycsapatának volt az elnöke.

Kőhalmi Tibor jégkorong-berkekben csak „Titti Csaszi”, sokat tett például azért is, hogy 1996-ban a Dunaferr SE megszerezte a város első bajnoki címét csapatsportban.

Kőhalmi Tibor sokaknak hiányzott, hiányzott a humora, hiányzott az, amikor csak úgy jellemezte magát – természetesen csak tréfából – egy-egy győzelem után: Jó az elnök, jó a csapat!

 

Felüdülés volt Dunaújváros

Szilassy Bélát a jégkorongot kedvelőknek nem kell bemutatni. A már rég megszűnt BVSC-ből, a fiatalabbak kedvéért a Budapesti Vasutasoktól került annak idején Dunaújvárosi első OB I-es csapatába, a Dunaújvárosi Kohászba 1985-ben. Az első pillanattól kezdve nem volt kérdés, hogy ő lesz a csapatkapitány.

- Böröndi Károly hívott Dunaújvárosba, és hoztam magammal néhány egykori BVSC-hokist, például a Rajcsányi testvéreket. Örök élmény az itt töltött időszak. A budapesti nagyképűség után, ami jellemezte az akkori fővárosi hokit, nagyon jó érzés volt szerény, kimondottan jó emberekkel megismerkedni. A mai napig sokakkal tart a barátságunk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában