Hangolódó

2023.12.20. 17:30

Czifra Lili így készül az ünnepekre

Czifra Lili Bettina a Széchenyi István Gimnázium tizedikes diákja, a DKSE tornásza. Az idei esztendőben 16 évesen robbant be a felnőttek mezőnyébe, és az országos bajnokságon három aranyérmet nyert. Az egyéni összetett mellett gerendán és talajon is diadalmaskodott.

Antal Lajos

Fotó: Antal Lajos

Az év legfontosabb nemzetközi versenyén, az antwerpeni világbajnokságon pedig egyéni kvótát szerzett a jövő évi párizsi olimpiára. A végtelenül szerény tornásszal a karácsonyi ünnepről, az idei és a jövő évről beszélgettünk.

Néhány nap múlva karácsony lesz. Mit jelent számodra a karácsony és hogy készülsz az idei ünnepre?

- Ilyenkor összejön a család és örülünk, hogy együtt lehetünk. Az idei ünnep egy kicsit más lesz mint a korábbiak, mert néhány napra elutazunk, így a családi összejöveteleket karácsony utáni napokon tartjuk majd meg..

Egy élsportoló – különösen, ha tornász – számára mit jelenet az ünnepi asztal?

- Nagyon szerencsés vagyok, mert nem szeretem a bejglit, ezért nincs nagy csábítás. Itthon ilyenkor és egyéb finomságok is az asztalra kerülnek. főételként általában halat szoktunk enni, amit szeretek. Annak ellenére, hogy sportolóként ügyelnem kell a súlyomra, szerencsésnek érzem magam, mert mindent ehetek csak mértékkel.

Fotó: Antal Lajos

A két ünnep között végig pihenni fogsz, vagy lesznek edzések is?

December 22-26 között pihenőt kaptunk, majd újra edzésbe állunk, ami azt jelenti, hogy szilvesztekor is lesz edzés, január elsején viszont pihenhetünk. A pihenőnapokon igyekszem kikapcsolódni, feltöltődni, hiszen komoly időszak vár rám.

Az idei év volt az első szezonod a felnőttek között, és azonnal az élmezőnyben találtad magadat. Mire emlékszel a legszívesebben 2023-ból?

- Az egész évben nagyon sok kellemes pillanatot élhettem meg. Idén álltam életemben először úgy a dobogó felső fokán, hogy nekem szólt a Himnusz. Ez a várnai világkupa nagyon maradandó élmény volt számomra. Ha azonban a sportsikerekre gondolok, akkor a legnagyobb siker egyértelműen a világbajnokság, ahol sikerült a kvótaszerzés. Természetesen a hazai versenyekre, a magyar bajokságra is szívesen gondolok vissza.

Mi az, amit inkább kihagytál volna?

- Igazából semmit sem hagynék ki, mert mindenből tanultam. Az Európa-bajnokság tapasztalatait sikerült hasznosítanom a világbajnokságon. Utólag visszagondolva kerek volt ez az esztendő és örülök neki, hogy úgy sikerült, ahogy.

Tudod, hogy hány nap van az olimpiáig? (A beszélgetést december 8-án rögzítettük - a szerk.)

-Kettőszázharmincnégy nap múlva kezdődnek a tornaversenyek.

Várod már?

- Igen várom. Még nem izgulok, kemény munka és nyugalom jellemzi a felkészülést. Mindig ott van a szemem előtt, nap mint nap gondolok rá, de igyekszem csak a munkára koncentrálni. Terveink (Trenka János edzővel - a szerk.) szerint mind a négy szeren új gyakorlatokat fogok bemutatni Párizsban.

Mivel lennél elégedett az olimpián?

- Nagyon szeretném, ha sikerülne döntőben tornáznom, de addig még sok és kitartó munka vár ránk az edzőmmel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában