Drámai küzdelem a fokozottan védett ragadozó felépüléséért

2023.12.08. 17:00

Autóbalesetben megsérült vidráért küzdenek a Sóstó Vadvédelmi Központban

Egy tragikus baleset, egy hősies mentőakció, és egy feszült várakozás: ezek a jelenetek jellemezik a napokat a Sóstó Vadvédelmi Központban, ahol egy súlyosan sérült vidra élete forog kockán.

Duol.hu

A Sóstó Vadvédelmi Központban lábadozó, balesetben megsérült vidra állapotáért még aggódnak a szakemberek

Forrás: Csete Gábor / Sóstó Vadvédelmi Központ

A nap olyannak indult, mint a többi a Sóstó Vadvédelmi Központban, amikor egy sürgős hívás érkezett: egy autóbalesetben súlyosan megsérült vidrát találtak Balatonfüreden. A helyszínre érkező Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai azonnal cselekedtek, hogy megmentsék az állat életét, majd Fehérvárra szállítsák a balesetet szenvedett állatot – olvasható társoldalunkon, a feol.hu-n.

A sérült ragadozó, amint az állatorvosok gondos kezelése alatt áll
Forrás: Csete Gábor / Sóstó Vadvédelmi Központ

A Sóstó Központ munkatársai, akik már számtalan hasonló esetben segítettek, azonnal felkészültek a küzdelemre. A beérkező vidra – egy közel négy kilogrammot nyomó, gyönyörű példánya fajának – komoly sérülésekkel küzdött: lapocka törés, koponyasérülés – de mint kiderült – szerencsére a belső szervei épségben maradtak.

A kis emlős nagyon megsérült. Állapota a szakemberek szerint bíztató, de még nincs túl a nehezén
Forrás: Csete Gábor / Sóstó Vadvédelmi Központ

A helyzet komoly, de nem reménytelen – tudjuk meg a vadvédelmi központ posztjából. A szakemberek minden erejükkel azon dolgoztak, hogy stabilizálják a szerencsétlenül járt állat állapotát és minél előbb megkezdődhessen a gyógyulási folyamat, de a helyzet még mindig kritikus. 

Még hosszú az út a felépülésig, a fokozottan védett vidra számára
Forrás: Csete Gábor / Sóstó Vadvédelmi Központ

Ráfér a támogatás a kis vidrára, hiszen fajuk fokozottan védett hazánkban. A kis ragadozó sorsa még bizonytalan, de a központ elszánt csapata reményt ad a gyógyulásra. Remélhetőleg hamarosan felgyógyul és a központ munkatársai pár hét múlva már arról számolhatnak be, hogy az ismét egészséges állatot visszaengedhették a természetbe. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában