Kézműves bonbonok

2023.12.21. 11:19

A tartósítószer neve: pálinka

Ki gondolná, hogy Adonyban, egy Hunyadi utcai ház nyári konyhájában egész évben kézműves remekek készülnek.

- Csak novemberben és decemberben foglalkozom a csokoládéval, bonbonnal, a befőzési idő befejezte után. Főzött krémes töltött bonbonokat készítek most a karácsonyi ünnep előtt. Összesen tizenhét fajtát. A nagy része a saját kísérletezésem, saját receptjeim alapján készül, ezeket boltban nem lehet kapni. 

Tischnerné Szilvia sorolja is a különlegességeket. Ezek szerint készít csilis-eprest, szegfűszegest, narancsos trüffel mézest, narancsos mákost, citromost, ribizlist, étcsokiba mártott birsalmasajtost, főtt gesztenyést karamell ízű csokiba mártva (Szilvia megjegyzi, a karamell és a gesztenye csodás párosítás). Idei újdonsága a málnás ribizlis fehér csokoládéba mártva.

- A töltelékhez saját készítésű lekvárokat, likőröket használok. A tartósítószerem pedig ugyancsak a saját készítésű pálinka. 

Arra a kérdésre, milyen vásárlói igény van a termékeire, a kisvállalkozó így válaszolt: 

- A házunkban árulok és egy-két vásárba megyek el. Legutóbb standom volt az adonyi gasztropikniken, nagyon népszerű volt a termékem, de sajnos az eső miatt hamar össze kellett pakolnom. Egyébként elsősorban azért itthon árulok, mert a csokit nem jó sokszor mozgatni. 

Magunk is megcsodálhattuk a bonbon-költeményeket, amelyek között van festett is. Ezek mintázatát Tischnerné Szilvia ételfestéket felhasználva, ecsettel, kézzel festi. Találkozásunk végén arra kértük a csokikészítés nagy szakértőjét, hogy ajánljon számunkra és olvasóinknak egy könnyen elkészíthető bonbon receptet. Tischnerné Szilvia elmondta, a csokoládé- és a bonbonkészítés nem egyszerű dolog, igen komoly szakértelmet, eszközparkot igényel, otthon egy átlagos konyhában ezek nem elkészíthetőek. 

De szívesen vállalta azt, hogy a legutóbb kikísérletezett lekvárjának, a citrusos fügelekvárnak az összetételét elmondja. Ebben kandírozott cédrus gyümölcshéj, narancshéj, citromhéj, narancslikőr, citromlikőr és kardamom van. A kardamomon kívül minden saját készítésű. Ezt a lekvárt piskótatekercsbe, kekszek közé, pirítósra, palacsintába, gofri tetejére, muffin közepébe ajánlja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában