Jegyzet

2023.12.24. 08:00

A karácsony szent és sérthetetlen!

Agárdy Csaba

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

A karácsony szent és sérthetetlen! Egyszerűen így neveltek. Gyerekkorom legszebb emlékei közé tartoznak a tényleg gyönyörű családi karácsonyaink. Hatalmas fenyőfa került a nappalinkba. Miskolcon a családi házunk belmagassága három méter hatvan centiméter volt, a fák pedig a közeli Bükkből, általában Répáshutáról kerültek szentestére a házunkba. Micsoda illatuk volt! Emellett az udvaron lévő elő fenyő is ki volt világítva, amire az öcsémmel a szobánk ablakából ráláttunk. (Akkor még nem lehetett kültéri izzósorokat kapni, apám úgy készítette, egy-egy izzó hatvanas volt, nem is kellett a sötétben bukdácsolnunk.)

Szóval a karácsony tabu. Szinte egész évben készülök rá, karácsony előtt általában néhány napra elszoktunk utazni, megnézi, „idegenben” hogyan készülnek az ünnepre, de legkésőbb december 23-án biztos, hogy itthon vagyunk, de általában pár nappal korábban.

Az idén sem maradt el az utazás. Egy Balaton-parti elegáns wellness-szállodát vettünk célba. Biztosak voltunk abban, hogy a hotel gyönyörűen fel lesz díszítve, ki lesz világítva, hiszen már jóval az adventi időszak közepén voltunk. Amikor beléptünk az épületbe, hatalmas csalódás ért minket, mert olyan látvány fogadott, amire nem számítottunk. Se díszítés, se kivilágítás. Ezt szóvá is tettem – és nem tréfálkozva. Rögvest a fejembe nyomtam a világítós karácsonyi sapkámat, és a feleségemmel útnak indultunk, beszereztünk egy nagyobb fenyőágat, vettünk rá némi díszítést, szaloncukrot, és elhelyeztük a szobánkba. Persze ezt kellő látványossággal, hogy a recepciós figyelmét ne kerülje el, és persze kellő hallótávolságban, hogy az ironikus megjegyzéseimet is meghallja.

De, ahogy mondani szokás, minden jó, ha vége jó. Másnap reggel a recepció ki volt világítva, ugyanúgy az étterem, ahol a reggelinél halk zene szólt. A recepciós hölgy annyit mondott: hirtelen csak ennyit tudott produkálni, de reméli, elégedettek vagyunk.

Igaz, a fényerő még kívánni valót hagyott maga után, a nagy fa is hiányzott, de a segítőkészség, a jó akarat mindenképpen díjazandó. Máris szebb lett a napom, egy kicsit átjárta a lelkem a karácsony meghittsége.

Mert tudjuk: a karácsony szent és sérthetetlen!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában