Fontos!

2023.11.20. 11:00

Újabb fejlemény a kerti kutak ügyében

Számtalanszor foglalkoztunk idén a fúrt kutak ügyével, az érintettek többsége azt is tudja, hogy december 31-ig élnek a régi szabályok, ezt követően más előírást kell betartani. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság egy térképet tett közzé, amelyen az látszik, hogy mennyire kockázatos területen van a kutunk. Ha piros színnel jelölték, akkor érdemes utánajárni, van-e még az idén teendőnk vele.

Duol.hu

December 31-ig élnek a régi szabályok, ezt követően más előírást kell betartani.

Forrás: MW

Nem mindegy, hogy milyen mély, illetve az sem, hogy kockázatos területen van-e vagy sem – így foglalható össze, hogy kell-e engedélyt kérni a háztartási kutakra. A lényeg, hogy tisztában kell lenni az adott kút mélységével és azzal, hogy milyen igényeket elégítenek ki vele. Egy vízkészletvédelmi térképen le kell ellenőrizni, hogy érinti-e vajon az első vízzáró réteget, valamint azt, hogy kockázatos területen van-e. Az biztos, hogy piros folt esetében be kell jelenteni, írja a teol.hu.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vízkészletvédelmi országtérképén piros foltokkal jelölték azokat a területeket, amelyek vízkészletvédelmi szempontból kockázatos, vagyis a felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny és fokozottan érzékeny területnek számítanak. Komolyabb, összefüggő kockázatos területek fordulnak elő például Őcsény, Decs, Báta, Bátaszék, Alsónyék, Mórágy, Bonyhád, Cikó, Mőcsény, Nagymányok, Váralja körzetében.

A háztartási kutak engedélyeztetése tekintetében azonban nem mindegy az sem, hogy az első vízzáró réteg milyen mélységben jelenik meg. A térképen erre is választ kaphatnak a kutak tulajdonosai, üzemeltetői bizonyos beállításokkal. 

A háztartási kutak engedélyezésében a legfontosabb az – amellett, hogy beleesik-e a terület a kockázatosba vagy sem –, hogy tisztában legyen azzal a tulajdonos, az üzemeltető, hogy milyen mély az adott kút. Ennek alapján pedig tudnia kell, hogy a mélysége eléri-e az 50 métert; hogy érinti-e az első vízzáró réteget. Lényeges az is, hogy a kút háztartási célokat szolgál-e. Legfeljebb évi 500 köbméter vizet lehet használni, és kizárólag ivóvízellátásra, háztartási szükségletek kielégítésére, azaz például tisztálkodásra, a gyep locsolására.

Alapszabály az, ha a háztartási kút mélysége nem lépi túl az 50 métert és nem érinti az első vízzáró réteget, illetve, ha nincs kockázatos, vagyis piros foltos területen, akkor nem kell bejelenteni, nincs szükséges engedélyeztetési eljárásra. Az Országos Vízügyi Főigazgatóságon pedig hozzátették, hogy jövőre sem kell engedélyt kérni azokra a kutakra, amelyek megfelelnek ezeknek a szempontoknak.

Más a helyzet, ha a kút kockázatos, tehát vízkészletvédelmi szempontból védendő területen van. Legyen szó tehát olyan háztartási kútról, amelynek mélysége nem éri el az 50 métert és az első vízzáró réteget sem, amennyiben piros folttal érintett területen található, akkor december 31-ig engedélyeztetni szükséges az illetékes jegyzőnél. Ezt jövőre már az illetékes vízügyi hatóságoknál lehet megtenni.

A térkép megmutatja mi a teendő

Az egyik szekszárdi kútfúró elmondta, azt tapasztalták, hogy az adott ingatlanra, illetve a kútra a térképen lakcímmel (település, utca, házszám) vagy helyrajzi számmal (településnév, szóköz, helyrajzi szám, perszám) kereshetünk rá – némi türelem kell hozzá, mert elég lassan megy a keresés. A színek jelentése között sem könnyű eligazodni, érdemes szakember segítségét kérni.

Akár rózsaszínnel (ezek a vízkészletvédelmi szempontból kockázatos területek), akár fehérrel jelzi a meglévő háztartási talajvízkút (illetve mezőgazdasági öntözési vagy állattartási célú talajvízkút) helyét a térkép (ezek a kockázatmentes területek), a szóban forgó kúttal nincs teendő, az a jövőben is fönnmaradhat, feltéve, hogy sekély mélységű, azaz talajvízkút.

Ha a kutunk kisebb mélységű, mint az adott ponton jelölt színhez tartozó mélységtartomány, akkor az talajvízkútnak minősül. Ellenkező esetben viszont, vagyis, ha rétegvízkutunk van, annak utólagos hatósági engedélyezésére továbbra is szükség van.

A térképet ide kattintva találja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában