Környezetvédelmi hatósági szerződés a Libertyvel

2023.11.10. 22:59

Cél a Green Steel tecnológia bevezetése

Támogató nyilatkozatot adott a dunaújvárosi vasmű megmentése érdekében Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. és a Fejér Vármegyei Kormányhivatal közötti környezetvédelmi szerződés megkötéséhez, ezzel biztosítva több ezer munkahely megmaradását Dunaújvárosban. Ezzel párhuzamosan megkezdődtek a tárgyalások is a Liberty Steel és a szakszervezetek vezető képviselői között.

Várkonyi Zsolt

A kormány még szeptemberben döntött a – más esetekben már 2004 óta létező – közigazgatási hatósági szerződés kiterjesztéséről a környezetvédelem területére. A lépés célja, hogy a környezetvédelmi hatósági feladatokat ellátó kormányhivatal szerződéses keretek között működhessen együtt a jelentős környezeti terhelést jelentő üzemekkel, ha ezen terhelés mielőbbi csökkentését a cég vállalja és a szerződés kötéséhez komoly gazdasági, munkahelyvédelmi közérdek fűződik. - áll a Miniszterelnökség közleményében.

Élve a jogszabály adta lehetőséggel

Az új tulajdonos, a Liberty Steel Central Europe Kft. – élve a jogszabályi lehetőséggel – kérte a környezetvédelmi hatósági szerződés megkötését, amire a Miniszterelnökséget vezető miniszter jóváhagyása után kerülhet sor. A Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. a "szénalapú acélgyártásról" a környezetkímélőbb, elektromos ívkemencés technológiára szándékozik áttérni, amellyel mintegy 80 százalékkal csökkenti a működése során keletkező szén-dioxid-kibocsátást. Erre többi között azért van szükség, mert az elektroacél gyártás, a Green Steel technológia bevezetése -, ahogy egy október 13-i sajtótájékoztatón elhangzott - 1,5-2 év alatt valósulhat meg. Addig pedig szükség van az ilyen szabályozásra. 

Mint ismeretes a felszámolás alatt álló Dunaferr acélipari tevékenysége ellátásához szükséges eszközeit, berendezéseit a két céltársaságon – Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. és a Dunarolling Dunai Vasmű Kft.-n - keresztül, azok működés biztonságának fenntartása mellett, nyílt tenderen a Liberty Steel Central Europe Kft. nyerte el, amely a Liberty Steel Group magyarországi vállalata. Ezév október 20-a óta a dunaújvárosi vasmű Liberty Dunaújváros néven működik tovább. 

Stratégiai fontosságú közérdek

A saját acélipar Magyarország gazdasági szuverenitása szempontjából kiemelt jelentőséggel bír, a dunaújvárosi acélgyártás működtetése ezért stratégiai fontosságú közérdek. – áll a Miniszterelnökség közleményében. Magyarországon jelenleg a kormány nem lát további olyan meglévő üzemeket, amelyek esetében felmerül olyan közérdek, amely alapján szükséges és indokolt lenne környezetvédelmi szerződés kötése – közölték a tájékoztatásban, majd hozzátették: a folyamatban lévő beruházásokra soha nem vonatkozott a lehetőség, hiszen környezetvédelmi hatósági szerződést eleve csak olyan szervezet köthet, amely a tevékenysége gyakorlására már engedéllyel rendelkezik.

Tájékoztató a munkavállalóknak

Pénteken a környezetvédelmi hatósági eljáráson túl megkezdődtek a tárgyalások a Liberty képviselői és vasműs reprezentatív érdekképviseletek között. Információink szerint a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet képviselő levelükben arról tájékoztatták tagságukat, hogy egyeztetést folytattak Sean Sepherddel, a Liberty Steel Group közép - és kelet európai divíziója HR vezetőjével és dr. Móger Róberttel, a Liberty Dunaújváros HR és kormányzat kapcsolatokért felelős igazgatójával.

Az ott elhangzottak alapján az érdekképviseletek tájékoztatójában olvashatók szerint - többi között - első lépésként a meleghengermű beindítása a cél, amelyhez elő kell teremteni a feltételeket. Ennek egyik lépése, hogy a létszámhiányt munkavállalói átirányításokkal orvosolják. 

Rövidesen megtörténik az új menedzsment kinevezése is, amely után egy munkásgyűlésre is sor kerül majd. A Liberty Steel ugyanakkor a rossz acélipari körülmények javulását várja 2024. januárjától. 

Az érdekképviseletek tájékoztatták a Liberty tárgyaló képviselőit a munkavállalók bérhelyzetéről és a kommunikációban tapasztalt hiányokról. Információink szerint a felek a következő találkozójukon már egyeztetést folytatnak majd egy kollektív szerződés megkötésének javaslatáról.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában