Beruházás

2023.11.22. 08:00

Kétszázötven millió forint jutott a csapadékvíz-elvezetési projektre Szalkszentmártonon

Ez évben fejeződött be a csapadékvíz-elvezetési projekt második üteme Szalkszentmártonban, ami a Zrínyi utca és az Újtelep, valamint az Alkotmány utcát és környékét érintette. A fejlesztés eredményeként megoldódtak a vízelvezetési problémák a településen.

Duol.hu

A beruházás nagy előrelépést jelentett a csapadékvíz kezelés terén – fogalmazott Gulyásné Horváth Tünde

Fotó: Gulyás Sándor

Ez évben tovább folytatódott a csapadékvíz-elvezetési projekt Szalkszentmártonban. A beruházás költségeit a vármegyei Település- és Területfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP) pályázatán elnyert 250 milló forintos támogatásból finanszírozta a község önkormányzata, írja a baon.hu

– Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt az ország számos pontján, így településünkön is problémát jelent a csapadékvíz megfelelő kezelése. 

A lezúduló nagy mennyiségű esővizet olyan helyre kell vezetni, ahol nem okoz kárt az épületek szerkezetében, nem mossa alá azokat, nem okoz korrodációt és nem teszi tönkre a termőföldeket sem. Két éve, a vármegyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében elnyert 80 millió forintos támogatásnak köszönhetően 310 méter hosszúságban újult meg a csapadékvíz-elvezető csatorna, épült meg a 3515 köbméter vízmennyiség befogadására alkamas záportározó, valamint fenntartási sávot, szivattyúállomást alakítottak ki, átereszeket és műtárgyat építettek a szakemberek a település dél-nyugati részén.  A csapadékvíz-elvezetési projekt második üteme az idei évben készült el, amire a TOP  pályázatán elnyert 250 millió forint biztosított fedezetet – mondta el hírportálunk érdeklődésére Gulyásné Horváth Tünde polgármester. 

A vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően Szalkszentmárton jelentős belterületi részének víztehermentesítése valósult meg, amely a Zrínyi utca és az Újtelep, valamint az Alkotmány utcát és környékét érintette. 

– A beruházás során egy 4000 köbméteres záportározó is kialakításra került. 

A kitermelt föld egy részét a tározó körüli partvonal magasítására, a fennmaradó mennyiséget pedig a terület észak-keleti részén lévő terület rekultivációjára használták fel. A csapadékvíz náddal betelepített árkon, úgynevezett szűrőmezőn halad keresztül, amely garantálja a tározóba kerülő víz megfelelő minőségét. A nádas szűrőmező és a tározó közötti vízkormányzást egy zsilipes áteresz biztosítja. Az Alkotmány utcában megvalósult a szikkasztó árkok felújítása, betonelemek elhelyezése. A kivitelezési munkálatok az év első felében befejeződtek, jelenleg a projekt zárása van folyamatban – tette hozzá Gulyásné Horváth Tünde, aki egyben kiemelte: A fejlesztés eredményeként megszűntek a problémás, vagyis a belvízzel veszélyeztetett helyek, területek, a csatornahálózat összefüggő hálózatot alkot, ami képes a település egészének vízelvezetését ellátni.

A csapadékvíz-elvezetési projekt kapcsán tervben van egy pihenőpark kialakítása az újonnan megépült záportározónál, amit saját erőből kíván megvalósítani a szalkszentmártoni önkormányzat.
 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában