Videó

2023.11.06. 11:00

Hatalmas katonai menetoszlop Fejérben: zajlik a nagyszabású NATO-hadgyakorlat

Olvasónk videózta le azt a hatalmas katonai konvojt, amely most ért be Fejér vármegyébe Tata felől. A katonai járműforgalom a megkezdődött NATO-hadgyakorlattal függ össze – írja a feol.hu.

Duol.hu

Ilyen és hasonló katonai járművekből álló menetoszlopokkal találkozhatunk Fejérben is a következő időszakban Forrás: honvedelem.hu

Amint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a napokban bejelentette, a Magyar Honvédség „Adaptive Hussars 23” elnevezéssel, a NATO erők részvételével többnemzeti országos hadgyakorlatot tart 2023 novemberében, amelyen az ország védelmi képességeit tesztelik. A következő hetekben a Magyar Honvédség katonai műveleteket hajt végre az ország több pontján, erősítve a Magyar Honvédség és a civil közigazgatás közti együttműködést.

„Az Adaptive Hussars 23 hadgyakorlat a drasztikusan romló biztonsági helyzetben lehetőséget teremt a magyar haderő ütőképességének erősítése, egyúttal megmutatja, hogy Magyarország megbízható tagja a Szövetségnek, a Székesfehérváron felállított NATO parancsnokság, valamint a Magyarországon települt NATO harccsoport hazánk kiemelt szerepét bizonyítja a keleti szárny vonatkozásában; védelmi kiadásaink pedig már jóval a vállalt határidő előtt elérték a GDP 2 százalékát.” – fogalmazott a miniszter.

Az olvasónk által levideózott menet tehát ennek a gyakorlatnak a része, az elkövetkező napokban a HM közlése szerint elsősorban Újmajorba indulnak katonai konvojok többek között Tatáról, Debrecenből, Hódmezővásárhelyről és Kaposvárról, de érkeznek járműoszlopok Pápára, Hajdúhadházra és Tiszaroffra is igénybe véve a fő-, illetve mellékútvonalakat.

Amint a honvedelem.hu írja, a forgalomban résztvevők láthatnak tréleren AN-2 Naszádokat, PTSZ úszó szállító járműveket, valamint „saját lábon” közlekedő BTR-80 harcjárműveket is a korábban megszokott katonai személy-, teher-, illetve speciális (logisztikai) gépjárművek mellett.

A katonai járműforgalom leginkább az M0-ás, az M3-as és az M7-es autópályákat, valamint a 7-es és a 8-as főutakat érinti, de vasárnap a levegőben láthatnak ZLIN repülőgépeket és Airbus helikoptereket is, amelyek Szolnokról Pápára települnek át.

Forrás: feol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában