Papírmúzeum

2023.11.13. 11:30

Gyűjtőszenvedély: a térképektől a motorokig - galériával

Térkép a papíron címmel nyílt kiállítás délelőtt a dunaújvárosi Magyar Papírmúzeumban.

Agárdy Csaba

Hirczi József

Köszöntőt mondott Pelbárt Jenő, a Magyar Papírmúzeum igazgatója, a kiállítás társkurátora, majd Barta Endre, Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere szólt a megjelentekhez. Ezt követően egymást érték a különböző szakmai előadások.

A konferencia levezető elnöke Oláh Krisztina, az ELTE térképtár vezetője volt.

A térképezés a legrégebbi történeti múltba tekint vissza. (A római birodalomban a földmérők és a térképészek a második legmagasabb kasztba tartoztak, hiszen egy birodalmat utak és térképek nélkül képtelenség volt összetartani.) A történeti kutatások megállapították, az ember először rajzolt, csak azután írt. Az eddig ismert legrégebbi, feltételezhetően térképészeti emlék egy falfestményen lévő várostérkép az Anatóliában végzett ásatásoknál került elő. Készítésének idejét i. e. 6200 körülre teszik. A falfestmény ábrázolási megoldása érdekes: a város épületeit és utcáit alaprajzszerűen ábrázolja. A térképészet hőskora a középkorra datálható, a nyomtatás és a reprodukálás megjelenésével. A művészet a kezdetleges térképi ábrázoláson sokat javított, hisz egyes térképek, mint képeskönyvek jelentek meg. A hajózás - ami szintén a kereskedelemmel és a hódítással kapcsolatos - már az 1300-as években jó minőségű térképet használt. Elsősorban a partvonal mentén, illetve ahhoz közeli szigeteken tudták ezt pontosan alkalmazni. 

A térképet érdekes módon több területről közelítették meg a dunaújvárosi konferencián komoly szakemberek. Dr. Hahner Péter történész Egy történész viszonya a térképekhez címmel tartott előadást.

Harrach Ágnes műfordító a térképeket a képeslapok irányából közelítette meg. Hirczi József közgazdász, térképgyűjtő a gyűjtői motivációkról beszélt. Mint mondta, lassan már káros a gyűjtőszenvedélye, ami nemcsak a térképekre irányul, hanem például a motorokra is.

Megtudhattuk, óriási térképanyag gyűlt össze, ezért és a hely szűke miatt is nehéz volt választani, nehéz volt eldönteni, mi kerül a nagyközönség elé.

Hirczi József előadásában elmondta, hogy nyolcezer éves múltra tekint vissza a térképkészítés. Véleménye szerint egy térkép egyben műalkotás is.

Ami bizonyos: érdemes a kiállítást megtekinteni, mert sok érdekességgel találkozhatunk. Térképekkel teli régi könyveket tekinthetünk meg, de külön részlege van a levelezőlap térképeknek, a turista és a reklám térképeknek egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában