Lakossági szemléletformálás

2023.11.14. 10:00

Fórum a fenntarthatóság és a csapadékvíz-elvezető hálózat felújítása kapcsán Kulcson

2023. október 26-án délután vette kezdetét a Kulcs Községi Önkormányzat TOP_Plusz Elválasztott rendszerű csapadékvíz-elvezető hálózat felújítása, fejlesztése Kulcs településen című projektjéhez kapcsolódó szemléletformálási fórum.

Török Tímea

Elsőként Mészáros Szilvia projektmenedzser tartott előadást a kulcsi fórumon

Fotó: Rizmayer János

A Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület által szervezett rendezvény egy sorozat része, amelynek ezúttal Kulcs volt a helyszíne. Elsőként Jobb Gyula polgármester köszöntötte a vendégeket, majd Mészáros Szilvia projektmenedzser, munkaszervezet vezető tartott előadást. A prezentáció érintette az esővíz gyűjtés hasznosítási módjait, a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségét, valamint a komposztálás hasznosságát. 

Elhangzott, hogy a TOP_Plusz-1.2.1-21. Fe1-2022-00008 azonosítószámú “Elválasztott rendszerű csapadékvíz-elvezető hálózat felújítása, fejlesztése Kulcs településen” című projekt eredményeképpen a Deák Ferenc utcában és a lecsatlakozó Hullám, Lejtő és Forrás, valamint a Dózsa György utcákban a meglévő útburkolat felújítása, felszíni csapadékvíz-elvezetése, továbbá a Kossuth és a Dózsa utcában a meglévő burkolt, de nyílt árok javítása és a padka rendezése valósul meg. A vízelvezető rendszerek kiépítésével, felújításával a felszíni csapadékvíz összegyűjtése történik meg, és a közeli árkokba és a Duna folyóba – mint befogadóba – vezetik el, ezzel biztosítva a mélyebben fekvő ingatlanok beázás elleni védelmét. A projekt megvalósítása kiemelt jelentőségű a településen az esetleges partfalcsúszások megelőzése érdekében is. A több évtizede fennálló csapadékvíz-elvezetési problémát a településen az elmúlt években, több ütemben sikeresen oldja meg az önkormányzat, európai uniós támogatások bevonásával. 

Ezt követően a vezető bemutatta az egyesület működését és az általuk végzett szakmai tevékenységet, valamint ismertette a LEADER programot és azt a három pályázati lehetőséget, amelynek a megjelenése 2024. év első negyedévében várható. Fontos információ az érintettek számára, hogy az említett három pályázati lehetőség az egyesület illetékességi területéhez tartozó térség településeinek önkormányzatai, civil szervezetei, egyházai, vállalkozói számára lesz elérhető. A pályázatokról bővebb információt a www.mezofoldihid.hu honlapon találhatnak az érdeklődők. 

A második előadó 2027. évig tartó programozási időszakról beszélt Fotó: Rizmayer János

A fórumon a másik előadást Hanol Éva a Széchenyi Programiroda dunaújvárosi irodájának tanácsadója tartotta. Előadásában bemutatta az iroda feladatköreit, illetve ismertette a 2021-2027. év programozási időszak aktualitásait, elsősorban a TOP PLUSZ, az EFOP PLUSZ és a GINOP PLUSZ operatív programok vonatkozásában. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában