Gondosóra kulcsiaknak

2023.11.12. 20:00

Egy jelzőeszköz, ami életet menthet

Magyarország Kormánya elindította a „Gondosóra” programot, amely megoldással a 65 év feletti, otthonukban élő, magyar állampolgárok biztonságát, a róluk való gondoskodást kívánja elősegíteni. A program részeként megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz is ingyenes, és az ország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában.

Török Tímea

Néhány évtizede a fizikai közelség még magától értetődő volt a családok életében. Hiszen több generáció élt együtt az idősek számára biztonságot nyújtó közös háztartásokban, ahol a családtagok gondoskodni tudtak egymásról. Mára sajnos a családok szétszóródtak, és egyre ritkább a generációk együttélése.

Az idős családtagokról, ismerősökről, vagy akár szomszédokról való gondoskodás, és az ő támogatásuk azonban fontos és felelősségteljes feladat. A megváltozott körülményekhez és a technológia fejlődéséhez igazodva jött létre a "Gondosóra" program, amely egy országos jelzőrendszerre épül. Feladata, hogy a saját otthonukban élő idős emberek egy egyszerű eszköz segítségével kapcsolatba léphessenek az általuk előre megjelölt kontaktszeméllyel, aki baj esetén közvetlen és gyors támogatást, illetve megoldást nyújthat a problémájukra.

A program a 65 év felettiek élet minőségét, védelmét és biztonságát szolgálja. Része a korszerű segélyhívó eszköz, amelyhez egy országos lefedettségű távfelügyeleti és diszpécser szolgáltatás kapcsolódik, akár kontaktszemélyek (családtag, szomszéd, vagy barát, vagy akár opcionálisan szociális gondozó) bevonásával. 

A gondosórát lehet karon hordani, de akár nyakba is akasztható (adnak hozzá tartozékot). A jelzőeszköz víz- és ütésálló, erősebb ütést vagy esést érzékelve automatikusan jelzést ad a diszpécserszolgálatnak. Az eszköz kétirányú kommunikációra alkalmas, vagyis jelezni csak a diszpécsereknek lehet (a gomb hosszú megnyomásával), és csak a diszpécser tudja visszahívni a gondosóra használóját.

A program részeként megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz is ingyenes, és Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában.

Kulcs településen Jobb Gyula polgármester, lelkes önkéntesek bevonásával- képünkön a polgármester Rizmayer János önkéntes társaságában Csuhai Gyulánéval beszélget a gondosóráról- több, mint száz 65 év feletti lakost keresett fel személyesen, segítve a regisztrációt, hogy mielőbb hozzájuthassanak az életmentő eszközhöz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában