Mezőgazdaság

2023.11.07. 17:30

A kukoricával nincs probléma

Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője amikor legutóbb beszélgettünk, nem volt túlzottan optimista. Akkor befejezéseként azt mondta, ha jönne egy esős időszak, helyreállna a rend a mezőgazdaságban.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella

Azt nem jelenthetjük ki, hogy az utóbbi időszakban ne lett volna csapadék, ezért kíváncsian érdeklődtünk, hogy helyrejöttek, avagy nem a dolgok. 

– Most azt mondhatom, a helyzet nem rossz – kezdte Márkli János. Októberben a vetést úgy kezdtük, hogy annyira száraz volt a talaj, gyakorlatilag érdemi munkát nem tudtunk végezni. Csak por és rög volt, nem kelt ki semmi. Október 21. után azonban megkaptuk a várva várt esőt, harmincöt millimétert mértünk. Meg is indult a csírázás, kikeltek a növények és szépen fejlődnek. 

Ugyancsak a legutóbbi beszélgetésünkkor említette az ügyvezető, komoly problémát okoz az értékesítés. Teli vannak a tározók, a szárítók, a kukoricát nem tudják hol elhelyezni. Most viszont azt mondja Márkli János, hogy a kukorica nyereséget fog hozni. 

– Sokkal jobb a termésátlag, mint tavaly. Arról nem is beszélve, hogy az egy évvel ezelőtti rossz termés miatt kevesebbet vetettek a szakemberek kukoricából, mint azt megelőzően. Ezért piacképes lett a kukoricánk, és azt is hozzá szeretném tenni, hogy tavaly másfél-két tonna volt hektáronként a kukoricatermelésünk, most tíz tonnánál tartunk. A dunaföldvári Pannonia Bio Zrt. a legfőbb felvásárlónk, legutóbb ezer tonnát vett meg tőlünk, ez megkönnyíti a helyzetünket. 

Az ügyvezető negatívumként megemlítette a búzát, és azt is, a legnagyobb piacuk az olasz nem vásárol fel, ez a „pálya” nem indult be, komoly értékesítési gondjaik vannak. De összességében most pozitívnak látja a helyzetet. 

A kukoricáról: az uniós adatok szerint Magyarországon jelentősen javult a szemes kukorica várható termésátlaga, a 8,20 tonnás hektáronkénti átlagtermés tizenhét százalékkal magasabb az elmúlt öt év átlagánál és száznegyven százalékkal haladja meg a tavalyit. 

A kukorica nyereséget fog hozni a cégnek
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A napraforgó várható termése csökkent Romániában, Bulgáriában és Görögországban)de ezt ellensúlyozza Franciaország és Magyarország javuló terméskilátása. Az uniós előrejelzés szerint a Magyarországra becsült 3,26 tonnás hektáronkénti termésátlag 18 százalékkal magasabb az elmúlt öt év átlagánál és 69 százalékkal a tavalyinál. 

Érdemes megtekinteni a két háborús fél – ukrán, orosz –adatait is. Ukrajna középső részét forró és száraz időjárás jellemezte augusztus közepén, a kukorica terméskilátásai nagyon jók maradtak, történelmi magasságokban is alakulhat a terméshozam. 

Oroszország európai részén az őszi és tavaszi búza terméskilátásai kedvezőek, a termés minősége viszont sok területen problémás a csapadékos időjárás miatt, ám összességében a kukorica terméskilátásai az ötéves átlag fölött vannak. 

Visszatérve a Pentele Zrt.-hez. Márkli János egy évvel ezelőtt azt nyilatkozta, lehet a következő időszakban nem vetnek kukoricát. Szerencsére nem így történt, hiszen most a kukorica a „zászlós hajója” a pentelei gazdáknak, hiszen arról ne feledkezzünk el, hogy a Pentele Zrt. a környező települések felvásárolója is. 

Forrás: mezohir.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában