Ne vigyék ki a vadállatoknak!

2023.11.05. 07:00

A halloween-tök nem való a természetbe

Duol.hu

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

A Rácalmási Jankovich-kúria Rendezvény és Turisztikai Központ tette közzé a Duna-Ipoly Nemzeti Park felhívását arról, hogy a Halloween elmúltával funkciójukat vesztett, otthon feleslegessé vált töklámpásokat ne vigyék ki az erdős területekre. Rácalmáson azért is fontos közzététel, mert a kisváros fontos értek a Nagy-sziget, amely természeti kincs, országos védelem alatt áll.  

No, de lássuk, mire kérnek mindenkit a szakemberek: "A közösségi médiában több helyen felbukkant a javaslat, hogy a kifaragott halloween-tököket, illetve töklámpásokat az ünnep után vigyük ki a vadállatoknak táplálékul.

Kérjük, ne tegye!

A takarmánytök nem természetes része az erdőnek, mezőnek. A vadállatok egy része ugyan elfogyasztja (pl. a mindenevő vaddisznók), de más fajok megbetegedhetnek tőle. A faragott tökben gyakran maradnak szennyezett gyertyamaradékok, a mécsesek műanyag, fém részei, melyek miatt az ezeket elfogyasztó állatok elpusztulhatnak.

A málladozó bomló rothadó tök különben sem szép látvány egy erdei séta közben…

Aki teheti, a töklámpást komposztálja kertjében, vagy tegye az elszállításra váró zöldhulladékba. A gyertya, mécses maradékát természetesen ilyen esetben is a kommunális hulladékgyűjtőbe tegyük.

Óvjuk együtt közös természeti értékeinket!"

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában