Akik hittel mentek a harcmezőre

2023.11.10. 14:00

A háborúkban elesett kulcsi hősökre emlékeztek

Hagyományos ünnepi tiszteletadásra gyűltek össze Kulcs település lakói és vezetői a helyi katolikus templom melletti emlékműnél a közelmúltban.

Török Tímea

Fotó: Rizmayer János

Oberrecht Tamás önkormányzati képviselő évről évre megszervezi a településszintű megemlékezést, ahol együtt emlékeznek a kulcsiak a háborúkban elesett helyi hősökre. Borongós, őszi időben és szemerkélő esőben gyűltek össze 2023. október 31-én kedden délután a hősi emlékműnél a Kulcs Községi Önkormányzat képviselő-testületének tagjai, az intézményvezetők és a civilek részvételével megtartott ünnepi megemlékezésen. 

Fotó: Rizmayer János

Elsőként Létay Ildikó könyvtáros köszöntötte az egybegyűlteket és közösen elénekelték az ünneplők a Himnuszt. Ezt követően a kulcsi Fekete István Általános Iskola két tanulójának és Csuhai Gyuláné Erzsikének – a település versmondójának – szavalatát hallgathatták meg az ünnepség résztvevői. Majd Oberrecht Tamás, az esemény főszervezője, önkormányzati képviselő tartott ünnepi beszédet, mint elmondta: 

– Ismét összegyűltünk – legbensőbb kötelezettségünknek eleget téve – hogy emlékezzünk a hősökre, áldozatokra.

Európát, így hazánkat is sújtó első világháború a ma élőknek már csak távoli múlt. A második világégést gyermekként átélők közül is már csak kevesen vannak közöttünk, akiknek személyes emlékeik vannak abból a korból. Akik egészen fiatal katonaként vettek részt a harcokban, és a sors kegyeltjeként szerencsésen haza érkeztek, ma már – ritka kivételtől eltekintve – az örök béke álmát alusszák. 

Évről-évre egyre távolabb kerül ez az időszak, egyre inkább történelemmé válik. 

Fotó: Rizmayer János

És mégis ennyi év elteltével miért is kell az utódoknak, nekünk – legalább évente ilyenkor – megállni egy pillanatra, és emlékezni a Hősökre?

A hősökre, akik azzal a hittel mentek a harcmezőkre, hogy a hazájukat, az otthon maradt szeretteiket, ha kell, az életük feláldozásával is megvédik- mondta a szervező, majd így folytatta:

– Emlékeznünk kell! Nem felejthetjük el, hogy hősies helytállásuk, bátor kiállásuk nélkül ma nem élhetnénk megszokott békés életünket ebben a hazában, magyarként.

Jó lenne azt hinnünk, hogy semmi veszély sem fenyegeti elért céljainkat, szabadságunkat, hogy sorsunkat mi magunk irányíthassuk.

Sajnos ez nincs így. Közel két éve dúl véres, pusztító háború a közvetlen szomszédunkban, újra fellángoltak a súlyos harcok Közel keleten, a világon eddig is meglévő számtalan fegyveres konfliktust szaporítva.

Hosszú ideje folyamatos támadások érik hazánkat, hogy ránk erőltessék a tőlünk idegen ideológiák, kultúrák, létfelfogások, és az ezeket képviselő tömegek beengedését.

Természetesnek vesszük azokat az értékeinket, amelyek alapján éljük napjainkat. Az idősek megbecsülése, a nők egyenjogúsága, a család, a gyermekek kiemelkedő fontossága, hagyományaink tisztelete, a nemzeti érzés összetartó ereje, a haza szeretete.

Fotó: Rizmayer János

Ha nem teszünk meg mindent létünk alapjául szolgáló értékeink megvédése érdekében, elvész mindaz, amiért Hőseink mérhetetlen áldozatot hoztak, az életüket adták.

Ha ezen értékeinket minden körülmények között megvédjük, akkor és csakis akkor lehetünk Hőseink méltó utódai! – hangsúlyozta ünnepi beszédében Oberrecht Tamás. 

A beszédet követően, a hitélet képviselői – Fodor István református lelkész és Szeleczky Csaba római katolikus plébános- emlékeztek a halottakra. Az áldás és a közös imádság után az ünnepség végén koszorúzással, főhajtással tisztelegtek a hősök előtt. Az önkormányzat részéről Jobb Gyula polgármester és Deák Ibolya képviselő, a Fekete István Általános Iskola képviseletében Schinogl Ferenc intézményvezető és a diákok, a Kulcsi Baráti Kör nevű civil szervezet részéről Oberrecht Tamás és Lontai Sarolta helyezték el az emlékezés virágait az emlékműnél. A tiszteletadás zárásaként a résztvevők közösen elénekelték a Szózatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában