Piacolás

2023.10.28. 09:00

Tökfajták, amelyek nem világítanak

A dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacot teljesen beborították a koszorúk, a mécsesek, a különböző virágok.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Korábban már írtunk arról, hogy októberben már  mindenki a november elsejei Mindenszentekre, illetve a másnapi halottak napjára készül. De az utóbbi időben idevehetjük a magyar gyökerek nélküli Halloweent is. Ez utóbbi velejárója a töklámpás, de ebben az időszakban a különböző tököket másra is használhatjuk, minthogy kifaragjuk őket.

Itt van elsőnek a dísztök! A változatos formájú és mintázatú dísztököket felhasználhatjuk lakásdíszként, tárolhatunk a belsejükben különböző apró tárgyakat.  A dísztöknek két alapfajtája van, a puha-, illetve a kemény héjú. A dísztököket ki kell szárítani. A jól kezelt dísztök akár tavaszig is a lakásunk dísze lehet. A piacon nem sokat láttunk, de ahol volt, ott széles volt a választék, és szinte egységesen 350 forint volt darabja.

Fotó: Laczkó Izabella

A másik tökfajta a sütőtök, bár azok között is létezik, ami emberi fogyasztásra nem ajánlott. A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart. Ebből a vitaminokban gazdag zöldségből nemcsak desszerteket, de leveseket, köreteket is készíthetünk. Ha darabban vásároljuk a sütőtököt, vigyázzunk arra, hogy felülete hibátlan, lédús legyen. Ha egészben vesszük a piacon, akkor csak ép héjú sütőtököt válasszunk.

A sütőtök könnyű emészthetősége miatt kiváló csecsemőknek a hozzátáplálás idején – burgonyával lazítva, vagy anyatejjel hígítva. És, ha már a sütőtök előnyeit taglaltuk, akkor azt se felejtsük el, hogy kimondottan olcsó. Piaci sétánkkor 200 és 350 forint között láthattuk a standokon, kilónként. Egy jófajta sütőtök általában másfél kiló körüli. 
(Forrás: mindmegette.hu, otthonlap.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában