Két hét az állatvédelem jegyében

2023.10.17. 07:00

Több, mint egymillió lépést tettek meg a közös kutyasétáltatás során (képgalériával)

Két hét alatt két projekthetet teljesítettek a petőfisek, múlt pénteken pedig egy „állati” jó családi nappal koronázták meg ezt az időszakot.

Molnár Emese

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az október 2-6. között meghirdetett, a Világ legnagyobb tanórája elnevezésű akcióhoz idén is csatlakozott a Petőfi Sándor Általános Iskola közössége, amelynek központjában ezúttal az egyenlőtlenségek csökkentése állt. Mint arról az intézmény beszámolt, számos programot szerveztek diákjaiknak azon a héten, például színes kavicsokból egyenlőségspirált építettek, esélyórákat tartottak a testi- és érzékszervi fogyatékosság elfogadása érdekében, megismerték, hogyan élnek és tanulnak a fejlődő országos gyermekei, és még kiállítást is szervezek a témakörben az iskola aulájában.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Október 2-től indult az állatvédelmi témahét, amely ezúttal két teljes héten át zajlott. Az állatvédelem és a felelős állattartás jegyében minden tanítási napra szerveztek valamilyen fakultációs programot. A fiatalok részt vettek olyan „titkos” projektben, amelynek során TikTok videóban, illetve a közösségi oldalra szánt fotókon az állatvédelem fontosságára hívták fel a figyelmet. A „TeSétáltasd!” kampányhoz csatlakozva egy közös kutyasétáltatásra hívták a tanulókat és családtagjaikat. Mintegy százhatvanhárom résztvevő és tizenkilenc kutyus alkotta a csapatot, amely összesen 1.300.000 lépést tett meg az öt kilométeres Duna-parti séta során.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Megismerkedhettek az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság ingyenes tananyagával, és miután sikeresen teljesítették a teszteket, kutya- és macskatartásból kisgazdi jogosítványt szereztek a napközisek. 

Szerveztek egy olyan öttusa versenyt a tornateremben, amelynek versenyszámai a felelős állattartás köré épültek, így a tizennyolc osztályuk egy-egy csapata játékos keretek között bizonyíthatta ügyességét, ismeretét kenneltakarításból, jutalomfalat gyűjtésből, felszerelésekből, gondozásból, illetve agility pályán való szlalomozásból.

Közben nem feledkeztek el az október 10-i lelki egészség világnapjáról sem, ennek jegyében aszfaltrajzokkal dekorálták az iskola bejárata előtti területet.

Igazán remek dzsembori kerekedett a múlt pénteki családi napból, amely ugyancsak az állatvédelem jegyében telt. Mint azt Árvai Gyöngyi, az iskola igazgatója elmondta, tizenkét állomásos pályát alakítottak ki a gyerekeknek az udvaron, amelynek során a többi közt állati fejtörőket és ügyességi feladatot kellett megoldaniuk a diákoknak, de volt arcfestés és álarcos fotózás is. A szülői szervezet jóvoltából a Túrázoo miniállatkert is kitelepült az udvaron, illetve a sok támogatónak köszönhetően olyan értékes nyeremények találtak gazdára a tombolasorsoláson, mint például állatkerti belépők.

A petőfisek körében meghirdették a „TeAdományozz!” kampányt is, amelynek során a FÁDA állatvédő szervezetnek és az általuk gondozott kutyáknak és macskáknak gyűjtöttek adományokat. A családi napon összesítették a felajánlásokat: 267 kilogramm tápot, 110 kilogramm almot, valamint nedves törlőket szemeteszsákokat adhatták át a szervezetnek, amely egyébként három kutyussal ugyancsak résztvevője volt a múlt pénteki rendezvénynek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában