Kisapostag

2023.10.04. 07:00

Egy tizennégy éves eb is versenybe szállt a kisapostagi, örökifjú kutyák szépségversenyén

Kutyabarátok gyűltek össze hű társaikkal múlt szombaton a kisapostagi kutyaiskola területén. Nem akármilyen alkalomból, ugyanis először rendezték meg az örökifjú kutyák szépségversenyét.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: Szente Patrícia

Számos veterán házőrző indult a megmérettetésen, amelynek szervezője a Pet-Persely Állatvédelmi Egyesület volt. A rendezvényt Nagy Attila, Kisapostag polgármestere nyitotta meg, aki elmondta, sok változás történt a településen az elmúlt években, ami a kutyás közösségre is hatással volt. Ez köszönhető a verseny ötletgazdájának, Tóth-Bagi Krisztinának, aki mindig is szívügyének tekintette a gazdik és kedvenceik támogatását, így egy kutyaiskola megalapításával segítette a Duna-parti településen élő állattartókat. A képzések mellett ugyanakkor a kutyás szórakozásra is nagy hangsúlyt helyez az iskola alapítója, ezért is került sor a verseny megrendezésére, na és persze azért, hogy gazdik szeretete mellett megöregedett hűséges négylábúak szépségét is megmutathassák a büszke kutyatulajdonosok.

A versenyen négy kategóriában indulhattak a jelentkezők: fajtatiszta, fajtajellegű, keverék és fiatal felvezetők, ebből három kategóriában hét évnél idősebb kutyákat nevezhettek. A megmérettetésen a zsűri figyelembe vette az állatok küllemét, mozgását, kondícióját, szőrzetét, valamint az összhangot felvezetőjükkel. Mindezt 1-től 5-ig terjedő skálán pontozták, továbbá Kivágó Mónika, a szigetszentmiklósi kutyaiskola vezetője és nemzetközi bíró szóban is értékelte, véleményezte a bundások szépségét. Szoros verseny volt, hiszen a kutyák egytől egyig remek állapotban voltak, de végül megszülettek az eredmények. A versenyzőket kategóriánként díjazták, a négylábúak és gazdáik serleget, érmet és oklevelet is kaptak, sőt még közönségdíjas bundást is jutalmaztak.

Fotó: Szente Patrícia

Számos, különféle háttérrel rendelkező kutya indult a viadalon, köztük az agility sportot űző, vagy egykor dog dancingelő négylábúak, és akadt kiállítási kutya is az indulók között. Ilyen kutyák Pőcze-Szász Annamária kedvencei is, Titi és Tangó: bár ma már nem vesznek részt kiállításokon, hajdanán az ilyesfajta rendezvények alapvető szereplői voltak. A két közép schnauzer gazdája elmondta, zseniális ötletnek tartja a szépségversenyt, hiszen ezzel a hangsúly az idősebb kutyák megbecsülésére, értékelésére kerül. „Sokan rossz körülmények között tartják öregebb kutyáikat, elhanyagolják azokat, mivel már nem olyan aranyos fiatal állatkák, mint voltak. A verseny ezeket az idős négylábúakat ünnepli, valamint gazdáikat, akik szép korú kutyáiknak is megadják a tiszteletet, amit megérdemelnek” – jegyezte meg Pőcze-Szász Annamária.

A díjazást követően a versenybe szállt kutyák gazdái egy finom ebédet is elfogyaszthattak, sőt, a résztvevőket ínycsiklandó süteménnyel is megkínálták.

Fotó: Szente Patrícia

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában