A türelem tudománya

2023.10.04. 13:00

Dr. Fűzfa Balázs rendhagyó irodalomórája klasszikusoktól a posztmodernig

Az országos könyvtári napok programsorozatának keretében hétfőn délután dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész volt a József Attila Könyvtár vendége.

Szabó Szabolcs

Fotó: LI

A „Gondoltam fenét” (Arany János) – jelek és jelrendszerek a költészetben és a világban című előadásának egyik aktualitását adta, hogy a neves irodalomtörténésznek idén jelent meg Szemben a valósággal – 24 előadás a magyar irodalomból című kötete, amely a járványhelyzet alatt a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár szervezésében született online előadásokat tartalmazza szerkesztett formában. A csaknem kétórás, rendkívül tartalmas és élvezetes irodalom- és kultúrtörténeti előadás az élményalapú irodalomoktatás kitűnő példája volt. 

Dr. Fűzfa Balázs elképesztő tudásanyagot mozgatva kalauzolta el hallgatóságát a magyar irodalom klasszikus műveinek mélyrétegeitől egészen a posztmodern szöveg születéséig. E közben számos, a szerzőkkel kapcsolatos irodalomtörténeti érdekességet is felvillantott. Az előadó szerint az irodalom a türelem tudománya, amely élni segít. Az igazán jó vers pedig képes arra, hogy túllépjen a szavakon, és új, belső világokat teremtsen. Az a kulturális szövet, amelyben értelmezni tudjuk világunkat, mindennapjainkat és számunkra közös keretet nyújt, többek között Aranynak, Petőfinek, Adynak és Radnótinak köszönhetjük. Éppen ezért lenne fontos az általuk képviselt minőséget átadni a következő generációinak, hiszen az irodalom mindig kész valami szebbet, élhetőbbet felmutatni, mint a jelen sokszor zord és kilátástalan valósága – hangzott el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában