Dunaújvárosi Szakképzés Napja

2023.10.20. 17:30

A nagyüzemi palacsintagyártástól a vezetőszárig (képgalériával)

Immáron hatodik alkalommal rendezte meg pénteken a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum azt a nagyszabású képzési börzéjét, amellyel a diákok pályaválasztását kívánják segíteni.

Molnár Emese

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ez volt a Dunaújvárosi Szakképzés Napja, amelynek most is a Dunaferr iskola Apáczai Csere János úti tagintézménye biztosított otthont.

Mi 9 órára érkeztünk a programra, ekkor már igen nagy volt a forgatag a helyszínen. Az épület előtt is több iskolai csoport várakozott a belépésre, bent pedig mindenki a helyén volt: meghatározott területeken alakították ki standjaikat a centrum tagiskolái, s mellettük felkészülten várták a diákok fogadását a duális képzési partnerek is.

A megnyitón elsőként Pocsainé Varga Veronika, a centrum főigazgatója köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, folyamatosan változik a világ, a szakképzésnek pedig rugalmasan kell alkalmazkodnia a gazdasági, társadalmi, munkaerőpiaci igényekhez. Szólt arról is, hogy ez a rendezvény azt az alapvető célt szolgálja, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalokat segítség a továbbtanulásban, hogy a 14 évesen meghozott döntésük ne tévút legyen, hanem megtalálják a számukra legmegfelelőbb irányt.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A tagintézmények, a Rudas, a Kereskedelmi, a Lorántffy, a Dunaferr, a Hild és a Szabolcs Vezér középiskola diákokkal és pedagógusokkal együtt képviseltette magát a rendezvényen, hogy elméletben és gyakorlatban is bemutassák a náluk tanulható szakmai képzéseket, az iskolai életet. Az intézményi standok mellett foglaltak helyet a szakokhoz kapcsolódó duális partnerek, akik egyúttal a szakmai kilátásokról, a választott szakképzés munkaerőpiaci lehetőségeiről tájékoztatták az érdeklődőket- erről már Piros Mariann, a centrum kancellárja beszélt, aki köszönettel szólt a Dunaújvárosi Tankerületnek is azért, hogy lehetőséget biztosított a nyolcadikosoknak a részvételre. Dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő arról szólt a megnyitón, hogy a kormány számára is kiemelten fontos a szakképzés, a térségünkben pedig sok jól képzett szakembert igényel a munkaerőpiac. Ráadásul a Százhalombatta-Paks között húzódó ipari tengely mentén több új nagyberuházás készül, amely vonzza a kisebb vállalatokat és szolgáltatókat. Nem beszélve arról, hogy a vasmű is átalakulás előtt áll. Ez pedig azt a jövőképet vetíti előre, hogy a most szakmát választó fiatalokat a képzés elvégzését követően biztos lehetőségek várják majd.

A kiállításon itt volt többek között a Fejér Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat, amely játékos feladatokkal készült a fiataloknak arról, hogy melyik szakma áll személyiségükhöz, képességeikhez, érdeklődési körükhöz a legközelebb. Jelen volt a helyi iparkamara is, mint fontos képzési partner, amely például VR-szemüveges játékokkal szolgált szakképzési ismeretekről. Elég nagy volt a forgalom az emeleti aulában, ahol a Kereskedelmi iskola szakács és pincér tanulói székeltek: ez nekik is komoly gyakorlat lehetett, hiszen nagyüzemben gyártották a palacsintákat, tortilla-tekercseket és még más finomságokat is. A hildeseknél csodás bútorelemeket, díszeket lehetett alkotni és festeni, a dunaferresek rengeteg technológiai gépekkel és eszközökkel mutatták be, hogy milyen specializációk közül választhatnak, ha náluk folytatják tanulmányaikat a nyolcadikosok. A munkájuk során használt eszközökkel, játékos feladatokkal, bemutatóval szolgáltak az érdeklődőknek a rendőrség, a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai is. Összességében elmondható, hogy igazán hasznos és élménydús pályaorientációs rendezvényt szervezett meg idén is a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum, amelyen a nyolcadikos diákok kellőképpen tájékozódhattak a választható képzésekről, lehetőségekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában