Bejelentés

2023.09.19. 19:06

Vad Lajos lett Mihók Attila utódja a DFVE vezetőedzői posztján

Kedden este sajtótájékoztatón jelentették be az uszodában, hogy a szövetségi kapitánynak kinevezett Mihók Attila utódja egyik korábbi segítője, Vad Lajos lett a női felnőtt vízilabdacsapat élén. Továbbá bemutatták a szakmai stábot is, aminek tagja Fülöp Tibor másodedző és Kardos Krisztina kapusedző. Az úszásért Kovács József felel, az erőnléti tréner pedig Hegyi Ádám.

Gallai Péter

Garda Krisztina, Vad Lajos, Fülöp Tibor és Kardos Krisztina a sajtótájékoztatón

Fotó: Laczkó Izabella

1998-ban került Mihók Attila a dunaújvárosi női vízilabdacsapat élére, s neve azóta összeforrt a klubbal, amellyel számos nagy sikert ért el. Huszonöt év alatt nyolc bajnoki címet, hét Magyar Kupát, LEN-kupát és Európai Szuperkupát is nyert. A napokban kinevezték az olimpiai részvételért harcban lévő női válogatott társkapitányának, s mivel azt a feladatot főállásban látja el, így negyed század után távozott a DFVE éléről. Kedden este az uszodában rendezett sajtótájékoztatón aztán megtudtuk, hogy őt Vad Lajos követi a DFVE vezetőedzői posztján.

Derült égből villámcsapásként ért a felkérés, óriási megtiszteltetés egy ilyen, európai hírű csapat mellett dolgozni. Komoly várakozásokkal tekintek a feladat elé – kezdte Vad Lajos. 

– Ami a csapatot illeti, jelenleg nagyon sok fiatal dunaújvárosi játékos van a keretben, elsődleges cél, hogy a szezonban megpróbáljuk beépíteni őket a stabil válogatottak mellé. Hosszú távra tervezünk, ebben mindenfélekeppen meghatározó lesz a fiataloknak, nem csak most, hanem reményeim szerint a következő egy évtizedben is. Viszont fontos, olyan elvárással nem szabad velük szemben élni, ami nem reális! Igenis, a saját nevelést be kell építeni, nincs mese. Akkor is, ha „zakó” van, ez egy rögös út, amin végigmegyünk. A játékosnak viszont élnie kell a lehetőséggel, amit megkap.

Vad Lajos leszögezte, az, hogy hajt valaki egy meccsen, az az alap elvárás
Fotó: Laczkó Izabella

Majd a célokról beszélve elmondta, ugyan mindig nyerni szeretnének, de reálisnak kell lenni. - Az előző idényben olyan eredményeket ért el a csapat itthon és a Bajnokok Ligájában, aminek megközelítéséhez is nagyon nagy szerencsére is szükség van, de bizakodó vagyok. A hétvégén egy horvátországi tornát nyertünk meg, ahol nem éppen a legerősebb csapatokkal játszottunk, de az volt a cél, hogy összerázódjunk az együttessel. Péntektől azonban sokkal nehezebb feladat vár ránk a Bajnokok Ligája római selejtezőjében nagyon komoly ellenfekkel, remélem meccsről meccsre előrébb tudunk lépni.

Az elvárásairól azt nyilatkozta, azért nem fogja megdicsérni a lányokat, mert hajtanak. Ez az alap. - Lehet rosszul játszani, de küzdeni kell. Ugyan törekedni kell, de nem lehet minden mérkőzést megnyerni. Azonban az a minimum elvárás, hogy végig küzdjenek és hajtsanak – jegyezte meg.

Vad Lajos szólt a játékosok terheléséről is, ha eddig ki voltak facsarva, most nem is talál jelzőket, milyen kemény szezon következik, nem lesz pihenőidő a klub és válogatott program miatt. Ezzel arra utalt, hogy januárban Európa-bajnokság, rá nem sokkal később világbajnokság lesz, majd reményeink szerint az olimpia következik a nyáron. Közben kell a magyar bajnokságban, s remélhetőleg a nemzetközi porondon minél tovább jutni.

Lapunk kérdésére, hogy Mihók Attilával milyen szinten fogja tartani a kapcsolatot elmondta, a feleadatkörök le lettek tisztázva. Természetesen fognak konzultálni, nagyon jó munkakapcsolatban voltak, ám ebben az évek óta a klubnál dolgozó Fülöp Tiborra is számíthat.

A BL-ről Garda Krisztina csapatkapitány is beszélt, felvetettük neki, mennyire szerencsés egyből egy ilyen súlyú tornával kezdeni a szezont. - Nincs választási lehetőségünk, így kell indítani az új évadot. Nem lesz könnyű, a Róma és a Sant Andreu meglehetősen erős ellenfél, de a két francia csapatot sem szabad leírni. Igyekszünk a lehető legtöbbet kihozni magunkból, a továbbjutásról nem akarok beszélni, sosem mondom mi a cél, hozzuk ki magunkból a legtöbbet, aztán meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.

Aztán szó esett a keretről is, bejelentették a világbajnokság legjobb kapusának megválasztott holland Laura Aarts (Mataro, Spanyolország), Mucsy Mandula (Mediterrani, Spanyolország) és Erdélyi Hédi (Szentes) távozását, Sajben Nikolett pedig visszavonult. A helyükre szokás szerint a saját utánpótlásból lépnek fel a fiatalok, vagy éppen több szerepet fognak kapni, így a Kardos testvérek, Eikel Anna és Lovász Luca.

Kardos Krisztina - mellette Fülöp Tibor - a világbajnok U20-as válogatott stábjában is benne volt, most Mihók Attila a felnőttbe is felkérte
Fotó: Laczkó Izabella

A felnőtt stáb tagja lett kapusedzőként Kardos Krisztina, aki ebbéli minőségében friss világbajnokként érkezett, ugyanis pénteken aranyérmes lett az U20-as válogatottal. Ráadásul újabb megtiszteltetés is érte, hiszen Mihók Attila a felnőtt stábba is őt kérte fel erre a munkára. – Több éve dolgozom már a csapattal, csak eddig nem ültem le a kispadra, hanem a lelátóról néztem a meccseket. Most, hogy a felnőtt válogatottnál is ott vagyok, így testközelből kell segítenem a dunaújvárosi kapusokat, minden edzésen és találkozón ott vagyok. A feladat nem új, csak az, hogy a kispadról fogom figyelni a teljesítményeket – mondta.

A szintén jelen lévő Fülöp Tibor elárulta, az ő feladatköre semmiben nem változott, csak a vezetőedzőt nem Mihók Attilának, hanem Vad Lajosnak hívják, neki ugyanúgy kell dolgoznia, vagy még jobban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában