Felújítás

2023.09.24. 07:00

Az adonyi malomtól a Bandi Bandig

Adonyban áll egy elég romos malom, amelynek a közelmúltban új gazdája lett. Kenesei András, a Ke-Mi Vill Kft. tulajdonosa vásárolta meg. Komoly tervei vannak.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella

Kenesei Andrással a beszélgetésünket azzal kezdtük, mi vezeti az embert arra, hogy egy lepusztult malmot megvásároljon.

– Két szempont vezérelt. Az egyik az, hogy kinőttük az eddig telephelyünket, ami ingatlant kinéztünk helyette, azt horribilis összegért árulták. Anyagilag így jobban jártunk. A másik ok az volt, hogy megmentsük ezt az 1928-ban készült épületet. Most még az út elején járunk, de a látványtervek elkészültek.

Arra a kérdésünkre, mire használja majd a cége, így válaszolt az ügyvezető.

– Műhelyek és raktárok lesznek kialakítva, de egy apartman részt is létrehozunk majd, ahol a dolgozóinknak szállást tudunk biztosítani. És persze arra is gondoltunk, ha valamilyen kulturális esemény lesz a városban, például az Orbán-napi ünnep, a vendégeket el tudjuk szállásolni.

A malom épületének történetéről megtudtuk, hogy a hetvenes évek óta magtár volt, majd sokáig kihasználatlanul állt, még állagmegőrzés sem történt, karbantartásról pedig ne is beszéljünk. Viszont az épület erős, jó alapokkal bír, emellett nagyon szép és jó helyen található.

Fotó: Laczkó Izabella

– Folyamatosan dolgozunk, a bontásokon túl vagyunk, most a belső munkálatok következnek, úgy látom, 2024 végére készülünk el mindennel. Az idei évre terveztük az átadást, de megcsúsztunk. Ennek oka az volt, arra számítottam, hogy pályázati úton kaphatok pénzt egy műemléképület felújítására, de nem volt olyan pályázat, amin elindulhattunk volna. Most mindent önerőből végzek, a cégeim nyereségét fordítom a malomra.

Kenesei Andrástól megtudtuk azt is, néha változik a terv az építkezés során. Példaként említette, hogy először arra gondolt, belülről az egészet begipszkartonozza, a fémvázak el is készültek, de végül úgy döntött, megtartja az eredeti téglás falakat.

– A homlokzaton a műemlékvédelem miatt nagy átalakításokat nem tudunk végezni. A boltíves ablakokat mindenképpen megtartjuk, de szeretnénk, hogy nagyobbak legyenek, mint most. Úgy néz ki, erre megkapjuk az engedélyt.

Kenesei Andrásról tudni kell, a zene sem áll tőle messze. Ő ugyanis a Bandi Band Kistérségi Fúvószenekari Egyesület elnöke. Szinte nincs adonyi esemény nélkülük, de nemcsak a kistérségben, hanem az országban szinte mindenhol megfordultak már. Általában azokon a helyeken szerepelnek, ahol sváb kisebbség él, hiszen céljuk a német eredetű hagyományok ápolása.

Fotó: Laczkó Izabella

A Bandi Band „jogelődje” az adonyi tűzoltó fúvószenekar volt.

– 2005-ben kerültem a zenekarba, ekkor már a régiek, az idősebbek kiöregedtek, elkezdtük az utánpótlás-nevelést, fiatalokkal folytattuk a muzsikálást, a tagok ötlete volt, hogy Bandi Band legyen a nevünk.

A malom és fúvósok útjai pedig itt kereszteződhetnek, hiszen a malomban otthonra találhatnak, a „Bandik”, már csak azért is, mert zenés összejöveteleknek is házigazdája lehet a 2024 végére valószínűleg megszépülő épület. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában