Teltház

2023.09.16. 15:30

A legkreatívabb Tökfesztivál az idei (képgalériákkal)

Már a második napjába fordult a térség leglátogatottabb őszi fesztiválja. A háromnapos rendezvény a pénteki fergeteges nap után további számtalan nagyszerű élményt kínáló programmal várja a látogatókat ma is, azaz szeptember 16-án, szombaton és holnap, 17-én is a Jankovich-kúriában.

Török Tímea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Minden idők legkreatívabb Tökfesztiválja lett az idei. Kicsit sem barokkos túlzás állítani, hogy szinte minden rácalmási ház előtt van tökdekoráció és a nagyobb téralkotó alkotások is remekül sikerültek. Sok egy-egy történetet mesél el, mások eleve úgy készültek, hogy belekalkulálták, hogy sokan fognak körülötte fotózkodni. A városközpontban található Millenniumi-parktól a Fő utca mentén egészen a Jankovich-kúria bejáratáig készítették el a nagyobb alkotásokat a vállalkozó kedvű kreatív dekoratőr csapatok. Persze nem véletlen műve a rengeteg nagyszerű alkotás. Hiszen a város a rácalmási konstruktőröknek fesztiválbelépőkkel honorálta a fáradozásait. Sőt, a legszínvonalasabb, a Városvédők zsűrije által kiválasztott első helyezett alkotások készítői egy sorsoláson is részt vesznek, ahol értékes különdíjat nyerhetnek. A sorsolásra a tökfesztivál nagyszínpadán kerül sor, szeptember 17-én vasárnap 17 óra 30 perckor. Érdemes időt szánni a töktárlat meglátogatására.

A kúriában egyébként idén is, mint minden évben az első nap a gyerekekről szólt. Számtalan iskola és környékbeli óvoda tett látogatást a fesztiválon és nagyszerű kreatív élményekkel gazdagodtak. A tavaly elmaradt Follow The Flow nevű együttest idén pótolta a fellépését, amelyre szintén pénteken került sor és annyian voltak rájuk kíváncsiak, hogy a színpadteret be kellett zárni, ugyanis telt ház volt.

A szervezők a Tökfesztivál második napjára is hasonló látogatószámmal terveznek. Ugyanis többek között 18 órától Horváth Tamás, 21 órától a Wellhello és 23 órától Willcox lép a rácalmási közönség elé majd a színpadi programban. De nagyszerű kísérő programok is lesznek mint például különlegesnek ígérkezik, hogy megkóstolhatják a Hankook révén Dél-Korea ízeit is az érdeklődők 14 órától. 

A gasztro kínálat különben igen nagy, senkinek nem kell aggódnia, hogy éhen marad. Idén első évben, aki magával viszi a saját készítésű tökös süteményét az eseményre (és szombaton 10-12 óráig leadta) azt megjutalmazták a szervezők két darab, két napos belépővel és az alkotás részt vehet a sütik közötti megmérettetésen is, amelyért szintén szép jutalmakat ígérnek a szervezők.

Rengeteg kiállítással is készültek a fesztiválozóknak. Bubutimár Éva tökös Manóvilága ebben az évben a szökőkút köré költözött. A kúria termeiben látható Paray Júlia Gyöngyi népi iparművész népviseletbe öltöztetett babakiállítása, Ordas István műgyűjtő gyűjteményéből összeállított válogatás tárlata, Rozonics Patrícia levendulaszobája, Nagyné Berzai Márta antik tárgyaiból összeállított kiállítása Hölgyek öröme címmel. Idén is lesz lehetőség a Jankovich-szalonban korabeli ruhákban fényképezkedni és a központ állandó kiállításai is megnyíltak a látogatók előtt. 

A Tökfesztiválra érkezőknek nagy segítség ha a forgalmi-rend változás tudatában közlekednek a kisvárosban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában