Kiállnak munkatársukért

2023.08.04. 17:30

Volán: a buszvezetőbe nem érdemes belekötni!

Kedden a Volánbusz határozott közleményben állt ki azon munkatársai mellett, akiket valamilyen atrocitás ért munkavégzésük közben. A közlemény aktualitását egy hétfői eset adta, amikor az autóbuszvezetőt súlyos sérülésekkel kellett kórházba szállítani. Ennek kapcsán kérdésekkel fordultunk a Volánbuszhoz, egyebek között azzal, hogy Fejér vármegyében történtek-e már hasonló esetek.

Balla Tibor

A közlemény előzménye a következő: Július 31-én, hétfőn Pécsett támadás érte a Volánbusz munkavállalóját. Az autóbusz-állomás területén három agresszív, feltehetőleg valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt álló személy megtámadta, ütötte, rugdosta autóbusz-vezetőt. Az állomáson szolgálatot teljesítő biztonsági őr próbálta védeni munkatársát, és azonnali erősítést kért a túlerővel szemben. A helyszínen végül többszöri rendőri intézkedésre volt szükség, a sofőrt mentő szállította kórházba; fej-, borda- és bokasérüléseket, súlyos zúzódásokat szenvedett. A támadás fizikailag és lelkileg is nagyon megviselte, gyógyulása miatt kénytelen volt táppénzre menni, így a munkából több napra kiesik.

Az ügy kapcsán kérdéseinket elküldtük a Volánbusz kommunikációs osztályának. Az alábbiakban mind a kérdéseket, mind a válaszokat betűhíven közöljük.

– Fejér megyében, illetve azon belül Dunaújvárosban történt-e a pécsihez hasonló atrocitás a Volán dolgozókkal?

– Felkészítik-e valamilyen módon az autóbuszvezetőket arra, hogyan kezeljék ezeket a helyzeteket, esetleg kapnak-e bármilyen önvédelmi képzést?

– A védekezés, az önvédelem milyen szintje megengedett testi épségüket veszélyeztető helyzetben?

– A megtámadott autóbuszvezető kaphat-e bármilyen kártérítést, illetve kérheti-e pszichológus segítségét az anyavállalattól?

– Előfordult-e már, hogy hasonló sérelem miatt mondott fel autóbuszvezető?

– Elképzelhető-e, hogy a kiemelten veszélyes járatokon a légi marsallhoz hasonló biztonsági személyzet is utazzon?

– Milyen formában képzelik el a rendőrség, az önkormányzat és a közterület-felügyelet összefogását, miben látják az együttműködés lehetőségét?

„Tájékoztatjuk, hogy a bántalmazási esetekre vonatkozó részletes területi statisztikával, nyilvántartással nem rendelkezünk, azonban csak az elmúlt két hétben két esetben inzultálták autóbusz-vezetőinket Fejér vármegyében. Székesfehérvár-Simontornya között közlekedő járatunkon kollégánk engedélye nélkül felvételeket készítettek róla, és ezt csak rendőri intézkedés hatására volt hajlandó abbahagyni az utas. Székesfehérvár és Bakonycsernye között autóbusz-vezetőnk nem az előírásoknak megfelelően szállítani kívánt kutya, valamint a ténylegesen megtett útnál rövidebb viszonylatra szóló menetjegy váltása miatt került szóváltásba egy utassal. Kollégánk az utazási feltételek betartására kérte az utast, aki nem tett eleget a felszólításnak, és sértegette az autóbusz-vezetőt. Az inzultusnak ebben az esetben is rendőri intézkedés vetett véget.

Autóbusz-vezetőink éves oktatásuk keretében konfliktuskezelést is magában foglaló képzésben részesülnek.

A Volánbusz kiáll munkatársai mellett, és támogatást nyújt számukra felépülésük idején a többi között jótékonysági szervezetén, „AZ EMBERÉRT” Alapítványon keresztül. Munkabaleset esetén 100 százalék táppénz jár a munkavállalók részére, és lehetőségük van arra is, hogy pszichológus segítségét kérjék a történtek feldolgozásához.

Olyan esetről nincs tudomásunk, amelyben a felmondás oka egy konkrét atrocitáshoz köthető.

Tájékoztatjuk, hogy a múlt heti közleményünkben is leírtak szerint a Volánbusz szorosan együttműködik a rendőrséggel, és még szorosabbra fűzte kapcsolatait az Országos Polgárőr Szövetséggel. Az utóbbi időben elszaporodott sajnálatos események miatt és a hasonló esetek megelőzése érdekében szükségesnek tartjuk ezen együttműködések kibővítését, intenzívebbé tételét, gondolunk itt különösen a gyakoribb járőrözésre, az aktívabb rendőrségi vagy polgárőri jelenlétre, valamint a vészjelzés rendszerének egyszerűsítésére, amitől azt reméljük, hogy a lehető leghamarabb megérkezik a segítség. Emellett lehetőségeinkhez mérten igyekszünk a „problémásabb” autóbusz-állomásokon – így a pécsin is – a biztonsági szolgálat jelenlétét megerősíteni. Az autóbuszok nagy részén – főként az új beszerzésű járműveken – fedélzeti kamerarendszerek működnek, amelyek a megelőzésben és a megtörtént esetek felderítésében nyújtanak segítséget.”

A Volánbusz hivatkozott közleménye

Az elmúlt időszakban a Volánbusz több autóbusz-vezető kollégáját érte fizikai erőszak munkavégzés közben, és rendszeresen előfordul, hogy a társaság járművezetőit szóbeli atrocitás éri. Sok esetben pedig a közösségi együttélés szabályait megszegő utasok más módon zavarják a közlekedés rendjét. A Volánbusz a járművezetőket érő bárminemű szóbeli és fizikai bántalmazást elfogadhatatlannak tart, és mindent megtesz munkavállalói, utasai védelmében. Fontos tudni, hogy az autóbusz-vezetők közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a Büntető törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek, és szigorúan büntetendők.

Munkavégzésükkel összefüggésben a Volánbusz több autóbusz-vezetőjét érte támadás a napokban. Az ország több pontján – Törökbálinton, Miskolcon és Napkoron – alakult ki konfliktusos helyzet az utazási feltételeket be nem tartó utasok miatt. Törökbálinton és Miskolcon súlyos sérüléseket szenvedtek a társaság munkatársai az agresszív magatartást tanúsító utasoktól, de rendszeresek az autóbusz-vezetőket érő szóbeli bántalmazások, becsületsértések is.

Július 22-én Törökbálinton szájkosár nélküli kutyával felszállni kívánó utasokkal alakult ki tettlegességig fajuló konfliktus, amelyben az autóbusz-vezető szája és válla sérült meg.

Egy nappal később a miskolci autóbusz-állomáson a Volánbusz egyik járművezetőjét egy utas szóban inzultálni kezdte, ezután ököllel többször megütötte és lerángatta az autóbuszról, majd tovább bántalmazta. A közlekedési társaság munkatársa 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, több helyen eltört az orra, több foga kilazult, arcán és felsőtestén számos zúzódás keletkezett.

Július 24-én, hétfőn, Napkor település belterületén egy utas inzultálni, majd szidalmazni kezdte az autóbusz-vezetőt és az utasokat. A Volánbusz kollégája felszólította az utast, hogy fejezze be az agresszív magatartást vagy hagyja el az autóbuszt, aki ennek ellenszegült. A rend helyreállítása érdekében a járaton rendőri intézkedésre volt szükség.

A Volánbusz elítéli az autóbusz-vezetők elleni támadásokat, és mindent megtesz kollégái, valamint utasai védelme érdekében. A társaság munkatársai szükség esetén segítséget kérhetnek a diszpécseri szolgálaton keresztül a Biztonsági Igazgatóság munkatársaitól, valamint a rendőrségtől is. A Volánbusz szorosan együttműködik a rendőrséggel és még szorosabbra fűzte kapcsolatait az Országos Polgárőr Szövetséggel. Emellett éves oktatások keretében konfliktuskezelési eljárásokat is magában foglaló képzéseket szervez munkatársai számára. Az autóbuszok nagy részén – főként az új beszerzésű járműveken – fedélzeti

kamerarendszerek működnek, amelyek a megelőzésben és a megtörtént esetek felderítésében nyújtanak segítséget.

A társaság üzletszabályzata szerint a Volánbusz az utazást megtagadhatja, illetve az utast az utazásból kizárhatja, ha az botrányosan viselkedik vagy más módon a többi utast magatartásával zavarja; magatartásával vagy állapotával a közlekedés biztonságát, saját és utastársai testi épségét, egészségét, az autóbusz vagy berendezéseinek épségét, tisztaságát veszélyezteti; illetve a személyzet felhívására sem tartja be az utazási feltételeket, vagy a személyzetet feladatai ellátásában akadályozza.

A Volánbusz minden ilyen esetben kiáll munkatársai mellett, feljelentést tesz, és támogatást nyújt számukra felépülésük idején.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában