Székesfehérvár

2023.08.14. 17:00

Idén is nyitva áll a látogatók előtt az Osszárium a Királyi Napok alatt

Vasárnap este ünnepélyes keretek között nyitották meg az Osszáriumot a Nemzeti Emlékhelyen, Székesfehérváron. A hagyományokhoz hűen, Szent István ünnepéhez kapcsolódva ebben az esztendőben is nyitva áll a látogatók előtt a királyaink földi maradványait őrző csontkamra - írta a fejer.hu portál.

Duol.hu

Fotó: fejer.hu

Ünnepélyes keretek között nyitották meg vasárnap a hajdani uralkodóink földi maradványait őrző Osszáriumot a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkertben.

Az Osszárium ünnepélyes megnyitóján Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes mondott ünnepi beszédet.

„Amikor a Királyi Napokon a programok keretében megidézzük városunk, Székesfehérvár múltját, elfogultság nélkül tudunk emlékezni kivételes történelmi szerepére, hiszen szent helyen állunk, a Székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika számos magyar király koronázási temploma volt” – emlékeztetett Vargha Tamás, aki hozzátette: „A királyi alapítás, valamint a királyi koronázási és temetkezőhely kiváltságos rangját viselő város tisztelettel őrzi és évről-évre ünnepli azoknak az uralkodóknak az emlékét, akik az évszázadok során európai rangra emelték, európai tényezővé tették Magyarországot.”

„Mi, fehérváriak így emlékezünk ezeréves államiságunkra, a magyar történelem és közös múltunk minden pillanatára. Tesszük ezt azért, mert a múlt ismeretének és tiszteletének hiánya az egyénre, de a nemzet egészére nézve is veszélyes dolog, mert, ha nincs mire visszatekinteni, ha nem lehetséges miből erőt meríteni, akkor az egyén, de az egész nemzet is elveszíti fennmaradásához szükséges legfontosabb tájékozódási pontjait. Nemzetünk fennmaradásának jegyében minden királyunk, de augusztus 20-ához közeledve, különösen államalapító Szent István királyunk emlékét örökké megőrizve, tisztelettel hajtunk fejet nemcsak a földi maradványok, hanem királyaink, nemzetünk történelmében betöltött szerepe, jelentősége előtt!” – zárta ünnepi gondolatait az országgyűlési képviselő.

Fotó: fejer.hu

A hagyományos esemény keretében tiszteletadás mellett a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait. A Nemzeti Emlékhely – így az Osszárium is – ingyenes látogatható a Királyi Napok teljes időtartama alatt, augusztus 13-20-a között 9-től 20 óráig – közölte a vármegyei portál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában