MOHOSZ

2023.07.30. 14:00

Halat a Velencei-tóba, horgászt a partra

A Velencei-tavat érintő lépéseket ígért az Agrárminisztérium és a MOHOSZ. A horgászok számára pedig jó hírekkel szolgáltak 2024-re.

Duol.hu

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Nagy István agrárminiszter a napokban bejelentette: az Agrárminisztérium egyedi célforrással támogatja a Velencei-tó őshonos halállományának újraépítését – írja S. Töttő Rita társoldalunkon, a feol.hu-n. A MOHOSZ és az Agrárminisztérium közös sajtótájékoztatóján kiderült az is, hogy a tervek szerint 1-3 nyaras, jelentős mennyiségű süllőt, csukát, balit és keszegféléket telepítenek mielőbb a tóba – hangsúlyozva: bízva „vízpótlás tartós megoldásában”. A MOHOSZ közleményéből kiderül, hogy mindezek mellett ősztől jelentős pontytelepítést is terveznek, feltéve, ha a víz mennyisége és minősége optimális. Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy az elmúlt két év nehézségei után a horgászok visszatérnek és „bizalmat szavaznak” ismét a Velencei-tónak.

A jövő évre vonatkozóan jó hírként számoltak be arról, hogy nem emelik az Egységes Szövetségi Hozzájárulás (ESZH) díját, továbbá a tervek szerint megmarad a gyerekek és szépkorúak állami okmányokra és ESZH kötelezettségre vonatkozó teljes díjmentessége. Ez ma Magyarországon 150 ezer horgászt érint.

Dérer István elnökhelyettes, az OHSZK főigazgatója hozzátette: a közeljövőben nem várható további szigorítás a halelvitelt érintő jogszabályokban. Viszont digitalizáció és ezzel összefüggésben az adminisztráció egyszerűsítése várható: digitális okmánytárcát tartalmazó applikációt és elektronikus fogási napló bevezetését ígérik 2024-re is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában