Kiállítás

2023.06.06. 10:00

Különleges kulturális találkozás a Dózsa iskolában – képgalériával

Nem mindennapi kiállítást hoztak létre a Dózsa György Általános Iskolában. Az intézmény aulájában a gyerekeket különböző nemzetiségű diáktársaik által birtokolt tradicionális ruhák, valamint kultúrájukhoz tartozó személyes tárgyak fogadják.

Szente Patrícia

Fotó: Laczkó Izabella

Az általános iskolába még a 2018/2019-es tanévben érkezett először öt afgán kisfiú, majd a munkaerőpiaci változások következtében egyre több mongol, albán és kínai nemzetiségű család kezdte meg itt tanulmányait. Az elmúlt 1-2 évben pedig a kirobbant háború következtében ukrán tanulók is csatlakoztak a Dózsa iskola közösségéhez. Az intézménybe így jelenleg csaknem húsz, nem magyar anyanyelvű diák jár, igazi multikulturális környezetté alakítva az iskolát.

Jamal Abdul Naser Raihan és Jamal Abdul Naser Jamalzaei
Fotó: Laczkó Izabella

Molnár Attila, az iskola felsős igazgatóhelyettese elmondta, a kiállítás Farkas Beáta pedagógus, gyermekvédelmi felelős kezdeményezésére született meg, alapját pedig az iskolában uralkodó kulturális sokszínűség adta. „A kiállítás célja nem feltétlenül az érzékenyítés, hiszen ez már kezdettől fogva része a beilleszkedési folyamatnak, hanem sokkal inkább az, hogy a magyar gyerekek betekintést nyerjenek diáktársaik kultúrájába” – említette az igazgatóhelyettes.

A kiállításon megtekinthető darabokat a gyermekek családtagjai juttatták el az iskolába. A közreműködő tanulók büszkén meséltek a különféle tárgyakról, hagyományos viseletekről magyar diáktársaiknak, akik érdeklődve szívtak magukba minden információt.

A jelenlegi kiállítást tehát az iskola egész közössége nyitottan és nagy örömmel fogadta, a jövőre nézve pedig már van elképzelés arra is, hogyan lehetne tovább folytatni az egyes kultúrák ismertetését. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában