Irodalmi barangolás

2023.05.05. 13:00

Petőfi nyomában a magdások

KE

Forrás: BIROK Szabó Magda Református Iskola

A  BIROK Szabó Magda Református Iskola tanulóinak  ötven fős csapata a Felső-Kiskunságba látogatott Dunavecsére és Szalkszentmártonba a Petőfi emlékhelyekre, alapítványuk a NEA által támogatott  Irodalmi barangolások a magdásokkal! pályázatának köszönhetően.

Forrás:  BIROK Szabó Magda Református Iskola

Petőfi szülei mészárszéket béreltek 1841 és 1844 között Dunavecsén, ahová Sándor fiuk többször látogatóba jött, aki  itt 30 verset írt, melyek közül talán a legismertebb a Füstbe ment terv , amit a magdások el is szavaltak a „kis szobában”. A Petrovics család egyetlen évig, 1845 és 1846 között élt Szalkszentmártonban. Petőfi Sándor  mindössze néhány hónapot tartózkodott itt. Költeményei alatt 112-szer olvasható keltezési helyként Szalkszentmárton neve. Legismertebb itt írt versei: Fekete kenyér,  A jó öreg kocsmáros és a Fa leszek ha.

Forrás:  BIROK Szabó Magda Református Iskola

A magdások megtekintették a kiállításokat, népi játékokkal játszhattak a múzeum udvarán, majd megkóstolhatták az „ivóban”, az egykor Hrúz Mária konyhájának kemencéjében sült tejfölös kenyérlángost. 

Forrás:  BIROK Szabó Magda Református Iskola

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában