Ha szerda, akkor történelem érettségi

2023.05.10. 10:54

Kereszténység, Mátyás, király, Rákóczi-szabadságharc, Szovjetunió a történelem érettségin - megoldásokkal

Ma 9 órakor elkezdődött a történelem írásbeli érettségi. Az országban összesen 75 ezren tesznek vizsgát. Középszinten több mint 68 ezren, emelt szinten pedig 7 ezren próbálják meg minél jobban megoldani a feladatsort. A középszintű írásbeli nem hivatalos megoldását is mutatjuk.

Szabó Szabolcs

Fotó: Laczkó Izabella

A töriérettségi kiosztása előtt Szemenyei István, a DSZC Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium igazgatója lapunknak elmondta: - 118 végzős diákunk mellett tíz ötödéves tanulónk is érettségizik. Ők a javítás, vagy a szintemelés miatt döntöttek a ismétlés mellett. A vizsgázóink közül negyvenen emelt szintű érettségit írnak egy vagy több tárgyból. Az első két napon, hétfőn és kedden nagy meglepetés nem érte a diákokat, sem az őket felkészítő pedagógusokat. Ugyan voltak nehezebben megoldható feladatok, ám az utóbbi évek átlagához hasonló nehézségű volt eddig az érettségi. 

A keresztény vallástól egészen a magyarországi elöregedő társadalomig kell ma eljutniuk a középszinten érettségizőknek történelemből. A 12 feladatból álló első részben előkerül a kereszténység, a Szovjetunó, az unió, valamint Hunyadi Mátyás, a Rákóczi-szabadságharc és az első ipari forradalom is. Oroszországgal egészen sokat kell foglalkozniuk a vizsgázóknak: van egy feladat a sztálini Szovjetunióval kapcsolatban, de az 56-os forradalom is feltűnik, és az Európai Unió intézményrendszerét sem árt ismerniük az érettségizőknek. A szokásos feladattípusok tűnnek fel: sok a forráselemzésre épülő kifejtős kérdés, karikázós válaszok és igaz-hamis feladatok is vannak. A rövid választ igénylő feladatokkal összesen 50 pontot szerezhetnek a diákok, ezen kívül még két esszét kell megírniuk szintén 50 pontért. A két feladatrészre egyébként 180 percük van az érettségizőknek - írta társlapunk, a szakportál Eduline cikkét szemlézve.

Szintén az Eduline adta meg a saját felületén a középszintű történelem érettségi nem hivatalos megoldásait, melyet ide kattintva érhetnek el.

Természetesen mi is találkoztunk a világhálón terjedő, hivatalosan meg nem erősített hírekkel, hogy a középszintű történelem feladatsor egy része kiszivárgott. Bízom benne, hogy rendben zajlik majd a mai vizsga is – mondta el a Szemenyei István, aki a rudasosok továbbtanulásáról is kérdeztünk: - Végzőseink közel 60 százaléka adta be jelentkezését, valamely felsőoktatási intézménybe. Húsz százalékuk már jelezte, hogy marad a Rudasban ötödévben, és húsz százalékuk döntött úgy - főként anyagi megfontolások miatt -, hogy kipróbálja magát a munka világában. A szeptemberi ötödéves szakmai képzéseink várhatóan 60-70 fővel indulnak majd.

A történelem érettségi feladatsorának kiszivárgásáról 2023. május 9-én egyes médiumokban tényként beállított feltételezésekkel ellentétben a feladatlapok idő előtt nem kerültek ki a szigorúan zárt, ellenőrzött rendszerből, azokat arra illetéktelenek nem ismerték meg - közölte az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-vel. A hivatal megengedhetetlennek nevezte a "felelőtlen, a vizsgázók nyugodt felkészülését és a vizsgák biztonságos lebonyolítását veszélyeztető valótlan hírek, találgatások, feltételezések" terjesztését a közösségi média, illetve a médiatartalom-szolgáltatók felületein. Közleményükben hangsúlyozták: az Oktatási Hivatal nem ismer olyan indokot, amely elfogadhatóvá tenné a továbbtanulást, a pályaválasztást, a gyermekeink jövőjét alapvetően meghatározó érettségi vizsgák lebonyolításának megzavarását, befolyásolását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában