Épül Kulcson a bölcsőde

2023.05.15. 17:30

Az új helyszín új forrást igényel

Török Tímea

Fotó: Németh Ádám

A Kulcs Községi Önkormányzat vezetői már hosszú évek óta dolgoznak annak megoldásán, hogy a kulcsi gyerekek nagyobb intézményekbe, méltó körülmények közé járhassanak. Ennek sikere az épülő iskola és a készülő bölcsőde is. Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke és dr. Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője Kulcsra látogattak, ahol Jobb Gyula polgármesterrel a készülő bölcsőde munkálatainak állásáról személyesen tájékozódtak.

Kulcs település lakosságszáma egy évtized alatt mintegy ezer fővel gyarapodott. Ez nagy büszkeséget és egyben rengeteg feladatot is jelent az önkormányzat vezetőinek. Ezzel szoros összefüggésben merült fel az a hálás gond is, hogy egyre több Kulcson a gyerek, akik bölcsődések, óvodások vagy iskoláskorúak.

Fotó: Németh Ádám

Jobb Gyula polgármester a következőket mondta el lapunknak:

– A Százholdas Pagony Óvoda és Bölcsőde jelenleg négy óvodás és egy bölcsődés csoporttal működik. Ebben a nevelési évben minden csoportban a maximális, harmincfős gyereklétszám van, csoportonként két óvónővel és egy dajkával. Egy kivétellel a csoportok munkáját pedagógiai asszisztens vagy gyógypedagógiai asszisztens segíti. A feltételek tehát adottak, csak a hely szűk. Ezért az igények ellenére jelenleg egyetlen további gyermeket sem tudunk az óvodában vagy a bölcsődei csoportban fogadni. A gyermeklétszám növekvő tendenciája már az előző önkormányzati ciklusban is egyértelműen látszott. Ezért már akkor megtettük a szükséges lépéseket, elkészültek a tervek a Nap háza elnevezésű épület – ez ma a szociális intézmény – mögötti területre. Azonban szülői kérésre helyszínváltás történt, hivatkozva a praktikumra és a komfortra. Az új területet az óvodával szemben tehát meg kellett vásárolni, és a már elkészült terveket az új helyszínhez kellett igazítani. Azonban mindez két évvel meghosszabbította a projekt megvalósulását. A gyermeklétszám ilyen mértékű kritikus alakulása az idei nevelési évet megelőző beiratkozást követően realizálódott. Ekkor azonnali megoldásként próbáltunk egy ötödik csoport beindítására kísérletet tenni a tornaterem átalakításával. De ezt a törvények akkor nem, csak a 2023/2024-es  nevelési évre tették lehetővé. Minden igyekezetünk ellenére tehát jelenleg nem, de szeptembertől egy új csoporttal,  az új bölcsőde megépülésével pedig még egy további csoporttal bővülhet a kulcsi óvoda – mondta el lapunknak Jobb Gyula polgármester. 

Fotó: Németh Ádám

Dr. Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője a következőkről nyilatkozott a készülő bölcsőde kapcsán:

– Nagy szükség és igény van újabb bölcsődei és óvodai férőhelyekre Kulcson. Ezért -bár nem az eredetileg tervezett helyen-, hanem az óvoda szomszédságában épül az új intézmény. Ez az elkövetkező időszakban praktikus lesz, hiszen az átmeneti állapotban az intézmények segíteni tudják egymást. Azonban ez a környezet fejlesztésre szorul, amely többlet forrást igényel. Jelenleg azon dolgozunk, hogy erre megoldást keressünk- mondta el dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő.

További hírek Kulcsról

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában