Az ország szeme-láttára történt

2023.04.25. 16:00

Tudja mit csinált a nyolc dunaújvárosi fiatal?

Országos tanulmányi versenyek döntőjében jeleskedtek a dunaújvárosi középiskolások.

Molnár Emese

Az egyik megmérettetést az OSZKTV, vagyis az Országos Szakképző Iskolai Közismereti Tanulmányi Verseny, amelyet a Miniszterelnökség megbízásából, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által a Suliszerviz Pedagógiai Intézet szervez meg. 

Mint arról a Hild beszámolt, a háromfordulós versenyre 74 szakiskola 771 tanulója nevezett, a reált tantárgycsoportban pedig hét hildes diák indult. Az első forduló után hárman jutottak tovább a regionális döntőbe. Itt Simon Bence és Vasinka Martin szerezte meg az első két helyet, ezzel automatikusan jogot szerezve a végső megmérettetésre. A döntőt április 22-én rendezték meg a Debreceni SzC Beregszászi Pál Technikumban. A huszonhárom finalistának először matematikai és fizikai feladatsort kellett megoldani 60 perc alatt, majd pár perces pihenő után egy gyakorlati feladatot oldottak meg számítógépen, táblázatkezelés témakörben. Végül szóban kellett megvédeni az írásbeli feladatsort, amivel tanúbizonyságot adtak tudásukról és logikus gondolkodásukról. Simon Bence a második, Vasinka Martin pedig az ötödik helyen zárta a versenyt. A hildes fiatalokat Barna Péter és Bazsár Imre pedagógusok készítették fel a megmérettetésre.

Egy másik rangos versenynek számít az ÁSZÉV, vagyis az Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak versenye, amelyet a Kulturális és Innovációs Minisztérium hirdet meg, és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szervez. Itt a Lorántffy és a Dunaferr iskola diákjai is érdekeltek voltak.

Mint arról a Dunaferr iskola beszámolt, az Autó és Repülőgép Szerelési Ismeretek területén Barta László a tizenhatodik, Nagy Jonatán a tizenötödik, Kiss Antal pedig a tizenkilencedik helyezést érte el. A diákok ezzel az eredménnyel 50 pluszpontot kaptak a felsőfokú felvételi eljáráshoz.

 

Az Automatikai és Elektronikai Ismeretek tantárgykörben is remekeltek a Dunaferr végzősei. Itt Matolcsi Levente a nyolcadik helyen végzett, 100 többletpontot kapva ezzel a felvételijéhez. míg Tauser Gordon a tizenharmadik lett, 50 felvételi pontot bezsebelve ezzel.

 

A Lorántffy Zsuzsanna Technikum kérdésünkre elmondta, diákjuk, Ambrus Anetta a Fodrászati ismeretek tantárgyban menetelt végig egészen a döntőig, ahol a kilencedik helyen végzett az országos mezőnyben.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában