Dunaújváros

2023.04.26. 12:00

Álomszép kiskert egy lelkes közösség jóvoltából - képgalériával

Rengeteg pozitív visszajelzést kap a József Attila utca egyik leggondozottabb növényes kertje. Nem meglepő, hiszen egy gyönyörűen rendben tartott társasházi kiskertről van szó, amely szebbnél szebb virágoktól, mutatós zöld növényektől díszeleg. Látogatásunkkor is éppen locsolás és ültetés közben találtuk a kert két gondozóját, akik elmesélték, mi a szép kert titka.

Szente Patrícia

A baseball sapkás úr Kurdi Vilmos, aki öntöz, Lipták Gyula

Fotó: LI

Kurdi Vilmos és Lipták Gyula több mint egy éve kezdték el a József Attila utcai társasház hátsó és előkertjének gondozását, ami jelenleg, a tavasz eljövetelével életre kelt, és éppen élénkzöld színben pompázik, a nyár folyamán pedig majd a paletta minden színében ragyog majd.

A társasház közelében lévő területet pár évtizede alakították kertté az ott lakók, azonban sajnos annak gondozása sokszor elmaradt. A kert újjáélesztésének céljából vette kezébe a gereblyét Kurdi Vilmos, és Lipták Gyulával közösen nekiláttak a kert kicsinosításának. A lelkes amatőr kertészek elmondása szerint azonban nem csak nekik köszönhető, hogy ilyen látványos kiskert alakult a társasháznál.

„Nagyon összetartó közösség él itt, sok lakótól kapunk növényeket, de van, hogy a mellettünk lévő háztömb lakói is besegítenek a gondozásba” – mesélte Kurdi Vilmos a liliomok ültetése közben.

A terv az, hogy ne csak ketten tevékenykedjenek a kertben. Lipták Gyula elmondta, szeretnék, ha a kisgyermekes szülők is beszállnának a terület szépítésébe úgy, hogy az apróságaikkal gondozásba vesznek egy-egy növényt. Ez nem csak nagy segítség számukra, de a gyermekek szórakozás közben megtanulják becsülni a természetet, és közben a növényeket is megismerik.

Lipták Gyula büszkén mesélte továbbá, hogy a kert növényei mellett a madarak jólétére is nagy figyelmet fordítanak. A tél folyamán rengetegen csipegettek a társasháznál kihelyezett eleségből, nyáron pedig hűsítő víz várja a szomjas madárkákat.

És hogy mi a szép kert titka? Természetesen az egyik a folyamatos gondozás. Ahhoz, hogy kertünket megcsodálják, muszáj kellő energiát fordítani annak ápolására. Emellett azonban a természet szeretete is elengedhetetlen, hiszen így igazi élvezetté válik az egyébként nem mindig hálás kertgondozási feladat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában