Elsősegélynyújtás a mozinál

2023.04.21. 14:00

Akkor most kivegyem vagy ne?

Ezt a kérdést az egyik diák tette fel társának, sürgős választ várva arra, hogy kiemelje-e a sérültet a kocsiból, vagy jobb, ha nem nyúlnak hozzá.

Molnár Emese

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A fiatalok döntöttek, és megpróbálták kihúzni a bajba jutott hölgyet, aki erre hatalmas fájdalmának adott hangot – ezzel együtt mosolyra derítve a jármű körül állókat a pénteki elsősegélynyújtó versenyen. Ilyen és ehhez hasonló szimulációs feladatokban kellett helyt állniuk a diákoknak a Magyar Vöröskereszt megmérettetésén. Mint azt Feth Katalin, a szervezet területi vezetője lapunknak elmondta, ezt a felmenő rendszerű megmérettetést immáron ötvenegyedik alkalommal hirdették meg. A népszerűsége töretlen, sőt, idén rekord számban jelentkeztek az általános és középiskolás csapatok. Huszonhét alakulat nevezett a versenyre, ennek megfelelően huszonhét állomást alakítottak ki számukra a mozi épületében és annak környezetében. 

A csapatok egy-egy állomáson 10 percet tölthettek el, ez idő alatt kellett teljesíteni a feladatokat. Volt a már említett autóbalesetes szituáció, amikor azt bizonyíthatták a fiatalok, miként tudják a sérülteket szakszerűen ellátni, vagy akár az életmentő beavatkozásokat megkezdeni a mentők kiérkezéséig. Egy másik állomáson speciális búvármentő-felszerelésekkel egymást irányítva kellett megoldani a feladatot. Segítséget kellett nyújtani túlzott kábítószer-, illetve alkoholfogyasztástól kidőlt fiataloknak is. Poén itt is akadt az elején, például hogy talán sokkal hatásosabb lenne nem a mentőknek, hanem a szüleiknek telefonálni, de természetesen a versenyzők minden tudásukat bevetették, hogy megfelelően ellássák az eszméletlen állapotban fekvőket.

- Igyekeztünk érdekes és szórakoztató feladatokat összeállítani a diákoknak, amelyek során fontos volt, hogy tudjanak csapatban dolgozni. A Vöröskereszt és az Országos Mentőszolgálat munkatársai irányították és segítették a fiatalok az állomáshelyeken, ezáltal újabb és újabb ismeretekkel bővíthették tudásukat az elsősegélynyújtás területén- tette hozzá Feth Kata.

Külön kategóriát képeztek az általános iskolások és a középiskolások, amelyek közül az első helyezettek jutottak tovább a jövő héten esedékes vármegyei fordulóba. Az ott élen végző csapatok pedig az országos döntőben bizonyíthatnak majd.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában