A kéklámpás segítőket ünneplik

2023.04.29. 08:00

Nyílt napot tartanak a mentőállomáson a mentők napja alkalmából

Május 10-a a magyar mentők napja, 1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. Ezen a napon a magyarországi életmentés 136. és az Országos Mentőszolgálat megalakulásának 75. évfordulóját is ünneplik. A dunaújvárosi mentőállomáson nyitott napot tartanak május 10-én.

Balla Tibor

A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat, így a mentés állami feladattá vált

Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja az oxyológiát, azaz a mentéstant. Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ekkor ünnepeljük a mentők napját Magyarországon. 

Ezen a napon kitüntetéseket, jutalmakat adnak át az életmentésben élenjáró orvosoknak, mentősöknek, egészségügyi dolgozóknak. Ezen a napon a dunaújvárosi mentőállomáson (Kossuth Lajos utca 2/c) főleg gyermek látogatókra számítanak, hiszen leginkább őket érdekli a kéklámpás autó, de bárki betérhet a mentőállomásra körülnézni. Az érdeklődők mentőautót láthatnak, legalább egyet, hiszen a tartalék esetkocsi egész nap rendelkezésre áll majd, de elképzelhető, hogy a lehetőségekhez képest többet is „kiállítanak”. 

A nap folyamán háromszor tartanak bemutatót az újraélesztő fantomon, vagy ahogy már szinte mindenki ismeri, az ambu babán, délelőtt 9 és 11 órakor, majd még egyszer 13 órakor mutatják be az újraélesztés alapjait. Megtekinthetőek lesznek testközelből azok a mentéstechnikai eszközök, amikkel a hétköznapok során dolgoznak. 

Az egyéni látogatók bármikor érkezhetnek 9 és 15 óra között, de a nagyobb csoportokat arra kérik, jelentkezzenek a [email protected] e-mail címen, hogy felkészülhessenek a fogadásukra.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában