Közgyűlés

2023.03.17. 07:01

Újabb hiteleket vesz fel a város, azokat már mások törlesztik

Összesen ötvenöt napirendi pont megtárgyalása várt a képviselőkre a csütörtöki közgyűlésen. Ebből egy témában, a Dunaújváros Közbiztonságáért díj adományozásáról zárt ajtók mögött döntöttek.

Molnár Emese

Egy pályázatnak köszönhetően felújítanak két önkormányzati lakást, tizenöt ingatlant pedig bérbe adnának

Fotó: Laczkó Izabella

A Fejér Vármegyei Kormányhivatal a törvényességi felügyeleti ellenőrzési munkaterve alapján felülvizsgálatokat végzett a megye településein. Néhány helyi rendelet vonatkozásában hiányosságokat tárt fel, és módosítást kért az önkormányzattól. Ennek megfelelően a mostani ülésen újraalkották a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló rendeletet, a köztisztviselők illetményalapjáról szóló rendeletet, valamint hatályon kívül helyezték a családi események engedélyezésének szabályairól, lebonyolításáért fizetendő szolgáltatási díjak mértékéről szóló rendeletet. 

Mint már arról korábban is hírt adtunk, nevet változtatna a Gárdonyi iskola. A görögkatolikus oktatási intézmény a városunkhoz is köthető Szent Pantaleimon nevét venné fel. A szándéknyilatkozat benyújtásához szükség van a tantestület, a diákönkormányzat és a szülők támogatására, de az önkormányzat véleményét is kikérte az iskola. A közgyűlés támogatta, hogy szeptembertől Szent Pantaleimon Görögkatolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néven működjön az intézmény. 
Elkészítette a 2022-es beszámolóját az Egészségmegőrzési Központ, amelyet jóváhagytak a képviselők. Elfogadták az MMK Közhasznú Nonprofit Kft. éves összefoglalóját is az MMK tavalyi működéséről. Az MMK ügyvezetője, Kováts Rózsa azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy az intézmény költségvetési előirányzatát emelje meg 10 millió forinttal, mert a megnövekedett energiaárak likviditási problémát jelentenek a működésben. A közgyűlés támogatta a kérvényt, ahogy azt is, hogy a május 31-én lejáró vezetői ciklust követően ismét Kováts Rózsát bízza meg a társaság az intézmény ügyvezetői feladatainak ellátásával 2028-ig.

Magasabb hatósági ár 

A Sárga Taxi ügyvezetője azt kérte az önkormányzattól, hogy módosítsa a helyi rendelkezést, és engedélyezzen magasabb hatósági árakat a személytaxi-szolgáltatásnál. A jelenleg hatályos szabályzás 2019 márciusa óta van érvényben, ez alapján a távolsággal arányos egységdíjat 300 forint/km, az idővel arányos egységdíjat 75 forint/ perc, az alapdíjat 700 forintban maximalizálták. Az ügyvezető javaslata alapján ezek úgy változnának, hogy a távolsággal arányos egységdíj 390 forint/km, az idővel arányos egységdíj 100 forint/perc, amíg az alapdíj 1500 forint lenne. Hozzátette, nem céljuk, hogy a maximalizált áron nyújtsák a szolgáltatást, a kollégákkal úgy határozták meg az emelt árakat, hogy azok engedjenek egy kis mozgásteret az aktuális szolgáltatási díjak meghatározásakor. A hivatal megvizsgálta a kérdéskört, és e szerint az elmúlt évtizedben az önkormányzatok sorra mondtak le az árszabályozás jogáról. Ezt kívánta követni a dunaújvárosi önkormányzat is, és az erről szóló napirendet a januári ülésen tárgyalta volna a testület. Azonban a közgyűlést megelőző napon lépett életbe az a kormányrendelet, miszerint a háborús helyzet miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején nem lehet kivezetni az éppen hatályos hatósági árat, így akkor erről nem dönthettek. A hivatal kikérte egyrészt a konkurens szolgáltató véleményét, amely egyetértett a javasolt magasabb tarifával. Véleményt kértek a kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályától is, amely nem tartja indokoltnak a tervezett változásokat, összehasonlítva a Budapest Főváros Önkormányzata által meghatározott egységdíjakkal (ott a március 6-tól érvényes hatósági árak: távolsággal arányos egységdíj 440 forint/km; idővel arányos egységdíj 110 forint/perc; alapdíj 1100 forint). A közgyűlés úgy döntött, hogy megemeli a maximalizált egységdíjakat, a taxitársaság által javasolt összegekben. 

Hitelek most, visszafizetés később 

Újabb hiteleket vesz fel a közgyűlés, ezúttal összességében 594 millió forintot, amelynek törlesztése az elfogadott hitelszerződés tervezete alapján 2025 márciusától kezdődne és 2033 márciusában járna le, tehát a visszafizetéssel majd az új testületnek kell kalkulálnia. Ezt a több mint félmilliárd forintot fejlesztésekre, beruházásokra kívánják fordítani, például parkolók létesítésére 90 millió forintot, az északi lakópark csapadékvíz-elvezetési munkáira 30 millió forintot, önkormányzati ingatlanok felújítására 99 millió forintot, közösségi találkozópont kialakítására 99 millió forintot. Összesen hét ilyen fejlesztési tétel van, amelyek hitelösszegeiről külön-külön szavaztak az ülésen (minden bizonnyal azért, mert a 100 millió forint alatti fejlesztési célú hitelek felvételéhez nem kell a kormány engedélyét kérni). Egy külön napirendben határoztak arról, hogy a fejlesztési munkák elvégzésére a DVG Zrt.-nek adnak megbízást. 

Az önkormányzat a közfeladatok ellátásával a DVG Zrt.-t bízza meg. A mostani ülésen az idén áprilistól decemberig tartó időszakra szóló keretszerződést hagyták jóvá, e szerint mintegy 462 millió forintot biztosítanak a társaságnak a többi közt utak, járdák, buszmegállók, közterületi eszközök tisztítására, karbantartására, hó- és síkosságmentesítési feladatokra. Arról is döntöttek, hogy áprilistól novemberig havi 25 millió forintot, decemberre 31,6 millió forintot biztosítanak a városi vagyonkezelő cégnek olyan feladatokra, mint például az uszoda, az élményfürdő, a kalandpark üzemeltetése, bizonyos ingatlanok őrzése. 

Felmondó nyilatkozat, kontra Rajta Újváros? 

Iváncsa közgyűlése idén februárban felmondta azt a keretmegállapodást, amelyet még 2017 novemberében kötött Dunaújváros önkormányzatával. Ez tulajdonképpen egymás gazdasági fejlődésének támogatására irányult Iváncsa külterületi részére fókuszálva (beleértve azt is, hogy az érintett területen majdan létesülő beruházások iparűzésiadó-bevételét és a költségeket fele-fele arányban megosztják). Időközben, 2021-ben a kormány kijelölte a Duna mente–Fejér megye különleges gazdasági övezetet, az erre vonatkozó rendelkezések pedig meghatározzák az itt keletkező források felhasználását is. Az iváncsai testület álláspontja szerint emiatt a szerződés kölcsönös teljesítése nem lehetséges, ezért felmondták azt. 

Az övezet létrehozását, a konstrukció jogszerűségét folyamatosan támadta a város önkormányzata. A közelmúltban számoltunk be arról, hogy az Alkotmánybíróság az önkormányzat valamennyi erre vonatkozó beadványát elutasította, és kimondta azt is, Dunaújváros nem sérelmezheti, hogy nem kap helyi adót sem az iváncsai akkumulátorgyár, sem a rácalmási Hankook gyár után (az AB rámutatott arra, hogy Dunaújváros a különleges gazdasági övezeti kijelöléssel nem érintett önkormányzat, valamint helyi iparűzésiadó-bevétel jogszabály alapján nem illette meg korábban sem, valamint a jövőben sem illetheti meg). Az alkotmánybírósági döntés ellenére a mostani közgyűlésen egy olyan állásfoglalásról határoztak a képviselők, miszerint az iváncsai önkormányzatnak a szerződés teljesítésével kapcsolatos magatartása sérti a jóhiszeműség és tisztesség követelményeit, nem úgy jár el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. Szerintük a felmondó nyilatkozat jogellenes, ezért az adómegosztási megállapodást érvényesnek és hatályosnak tekintik. 

Lakásügyek 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felkérésére a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet pályázatot írt ki a családok átmeneti otthonai részére, amellyel külső férőhelyek kialakításához nyerhettek támogatást. A tavalyi felhívásra huszonegy pályázat érkezett. Mivel az igényelt támogatások összege jóval meghaladta a rendelkezésre álló keretösszeget, így nyolc pályázat kaphatott kedvező bírálatot, köztük városunk önkormányzatáé is. A mintegy 19,8 millió forint elnyert támogatást a Családok Átmeneti Otthona kapacitásának bővítésére fordítják. Mint az a napirend előterjesztésében szerepel, ezt a pénzösszeget tulajdonképpen két önkormányzati lakás felújítására, berendezésére fordítják, hogy ekképpen is segítsék a családokat a társadalmi reintegrációjukban. Ezzel együtt egy olyan programot dolgoznának ki a szakemberek, amely a lakhatási problémákra, előtakarékosság ösztönzésére nyújthat szakmai támogatást az érintetteknek. A lakások felújításával a DVG Zrt.-t bízták meg az ülésen. 

A közgyűlésen arról is határoztak a képviselők, hogy pályázatot írnak ki az üres és rossz műszaki állapotú önkormányzati lakások piaci elven történő bérbeadására. Az előterjesztés alapján tizenöt ilyen ingatlant jelöltek ki, amelyeket meghirdetnek majd. 

Támogatások 

A Dunaújvárosi Óvoda Kincskereső Tagóvodájában 2017-ben adhatták át azt a multifunkcionális pályát, amely az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány támogató programja révén valósult meg. Most támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz az óvodavezető, szeretnének a pálya tetőszerkezetére egy árnyékoló hálót beszerezni. Ennek költsége 195 ezer forint, amelyet meg is szavazott a közgyűlés. 

Szintén pénzbeli hozzájárulást kért az önkormányzattól a Modern Művészetért Közalapítvány kuratóriumi elnöke, mégpedig 6 millió forintot a május 1-jére tervezett Sugár­úti Fesztivál megrendezéséhez. A közgyűlés úgy határozott, hogy biztosítja a kért összeget. 

Az önkormányzat támogatását kérte a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület is. Az előterjesztés idézi a horgászelnököt, aki úgy fogalmazott, hogy az egyesület halgazdálkodási joggal felruházott, és közhasznú feladatokat lát el, amelynek során nem, vagy nehezen tudja kigazdálkodni a működéshez szükséges anyagi eszközöket. A közgyűlés egymillió forint támogatásról döntött az egyesület részére. 

Még a februári ülésen döntött arról a közgyűlés, hogy ötezer forint értékben rezsitámogatást nyújt mindazon dunaújvárosi nyugdíjasnak, aki jogosult a karácsony alkalmával rendszeresen folyósított ötezer forintos támogatásra is. Mint az a napirendben szerepel, ez a rezsitámogatás nem konkrét pénzbeli segítséget jelent, hanem az áprilisban esedékes távhőszámlán írják majd jóvá. Amennyiben a jogosult a távhőszolgáltatónál nem rendelkezik fogyasztási hellyel, de a víziközmű-szolgáltatónál igen, akkor a támogatás összegét a víziközműszolgáltatási-díj számlájában érvényesítik. A támogatás biztosítása érdekében ezt a rendelkezést rögzíteni kell a két szolgáltatóval, a DVG Zrt.-vel és a Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft.-vel jelenleg fennálló megállapodásban is, erről határoztak a mostani ülésen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában