Daruszentmiklós

2023.03.29. 14:00

Közmeghallgatást tartott a települési képviselő-testület

A településvezetők összegezték az elmúlt év eredményeit, és vázolták az idei terveket. A polgároknak lehetőségük volt arra, hogy közvetlenül feltehessék a témákhoz kapcsolódó kérdéseiket és észrevételeiket. Az elhangzottakat Rauf Norbert polgármester foglalta össze számunkra.

Balogh Tamás

Szalai József, Grabecz Margit, Markovics Ferencné, Pulainé Varga Gabriella jegyző, Rauf Norbert polgármester, Vallar Csaba alpolgármester, Kaszás Imre Fotók: a szerző

Az öröm hangján kezdte a polgármester: – Hála Istennek nagyon sok pályázatunk révbe ért, ezért kimondhatjuk, hogy Daruszentmiklós ismét egy sikeres évet zárhatott – mondta. Majd hozzátette: – A víz világnapja is aktualitást adott az egyik projektünknek. A Daru soron elvégzett munkálatokkal megakadályoztuk, hogy az ott élők ingatlanjait a jövőben is elöntse a csapadékvíz. Nemcsak gátat szabtunk neki, hanem hasznosítottuk is azt, hiszen egy arra alkalmas helyen épített szikkasztóárokba vezetve, a saját területünk vízrendszerébe szivárogtatjuk vissza. Nem túlzás azt mondani, hogy még nagyon sok év kell ahhoz, hogy a talaj vízszintje elérje a korábbi értékeket, és a régi kútjainkból újból vizet nyerhessünk például a kertjeink locsolására. Egyúttal azt is szeretnénk elérni, hogy a lakók a saját épületük tetejéről összegyűjthető vízmennyiséget az arra alkalmas tározókban megőrizzék, és azután fel is használják. 

A közmeghallgatásra összegyűlt érdeklődők

Az útépítés fontosságáról így vélekedett: – Számunkra nagyon fontos munka végére tettünk pontot. Kisszentmiklós és Daruhegy mindig is egy közösségbe tartozott, akkor is, amikor még Előszállással voltunk összekapcsolva. Az iskola volt az a fontos pont, ami összekapcsolt bennünket. Korábban egy dűlőút kötötte össze a településrészeket. Most minden arra járó örömére ez kapott egy bitumenes burkolatot. A forgalom emiatt jelentősen megnövekedett. A legfontosabb, hogy a gyermekeknek nem kell a nyakig érő porban, sárban járni az iskolába. 

A közösségi összefogásról is szó esett, ami az iskola javára történt. – Hasznos munkát végeztünk, és a lelkünknek is jót tett a közösen végzett munka. Fontos, hogy olyan környezetbe járjanak a gyermekeink, ami méltó hozzájuk. Az elvégzett munkával ráadásul a közösségünket is építettük, és erősebbé tettük. Nagyon nehéz anyagi helyzetben van a fenntartó, és mi ebbe segítettünk be. Pozitív visszajelzéseket kaptunk róla, ezért ebben az évben is tervezünk hasonló együttmunkálkodást. 

A rezsinövekedés következményeit pedig így kommentálta a polgármester: – Ennek a nagyon magasra emelkedése valamennyi önkormányzatnál hasonló gondot jelent. A lakóknak sem könnyű a helyenként duplájára nőtt gázárakkal gazdálkodni, nekünk viszont vannak olyan fogyasztóink, ahol tizenötszörös díjat is fizetünk. Ezért megpróbáljuk ezt az energiahordozót kiváltani. A villamos áram díjai is komoly takarékosságra intenek, mert azok is nyolc-tízszeresére növekedtek. Ahol az megoldható, a településünkön keletkezett fahulladékot fűtjük el. A bölcsődében egy új kazánházat építettünk, az óvodánkban szerencsére már korábban is volt egy vegyes tüzelésű kazánunk. Jó néhány középületünkön napelemes rendszerrel termelünk villamos áramot, azokon a helyeken azzal is fűtünk. 

Napelemes fejlesztések 

A pénzügyi egyenleg és a település tartalékai kapcsán hozzátette: – Sajnos látni, hogy a rezsi benyeli a forrásaink nagyobb részét. Azt is mondhatjuk, hogy a tartalékainkat emészti el. Ezért próbálkozunk az előbb említett megtakarítási módokkal. Abban bízom, hogy a kormányzati elképzeléseknek megfelelően csökkenni fog a rezsiköltségünk, vagy pedig megemelt támogatásokkal tudunk a jövőben tovább üzemelni. 

A tavalyi év és a jelenlegi helyzetének felvázolása után a polgármester beszélt az idei évben elérhető célokról is: – Vannak olyanok. Azt gondolom, hogy az uniós pályázatok visszafogásával, elég kevés pályázat fog kiíródni. Az idei év a felkészülésé és a tervezésé lesz. A maradványforrásainkat ezek elkészíttetésére fordítjuk. Útépítéseket és felújításokat szeretnénk elvégezni. Első körben az orvosi rendelőre fordítanánk a figyelmünket. Egyelőre az ott található parkolót építettük ki. A következő lépésben a polgármesteri hivatal környéke következik, majd pedig a faluparkra fordítjuk a figyelmünket. 
A végén nem állhattuk meg, hogy ne tegyünk fel egy kicsit lazább hangvételű kérdést, miszerint mi lesz a híres fesztiválokkal? Rauf Norbert a következőket mondta ezzel kapcsolatban: – Megtartjuk azokat. Nagy hangsúlyt fordítunk arra, hogy amit eddig elértünk, azt meg is tudjuk őrizni. Május 14-én megtartjuk a lovas napot, a falunapunkat pedig a nyár végén a korábbi színvonalunkon! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában