Megállapodás

2023.03.13. 11:30

A tiszta ivóvízért dolgozik a Clasman és Blue Planet Water Co.

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az észak-amerikai székhelyű Blue Planet Water Co. és a magyar, dunaújvárosi székhelyű Clasman Kft.

Molnár Emese, Várkonyi Zsolt

Mendi Tamás, a Clasman Kft. egyik tulajdonosa a berendezés technológiáját mutatja be a jelenlévőknek

Fotó: Váradi Levente

A múlt héten a Clasman Kft. dunaújvárosi gyárában tartott rendezvényen, amelyről a duol.hu is beszámolt, sikeresen bemutatták a nyilvánosság előtt a Blue Planet Water Co. Atmospheric Water Generator (AWG) technológiáját, amelyet a Clasman Kft. épített meg. Egy olyan berendezésről, technológiáról van szó, amellyel a levegő páratartalmából vonják ki nagyon hatékony módon a vizet. 

Az együttműködési megállapodás szerint a Blue Planet által Hydros márkanéven forgalmazott berendezés gyártását, optimalizálását, és az új berendezések kifejlesztését kizárólag a dunaújvárosi Clasman Kft. végzi a jövőben. 

Blue Planet Water Co. aktívan forgalmaz Afrikában és Ázsiában, és hamarosan Dél-Amerikára és más régiókra kívánja kiterjeszteni a forgalmazást. Tőkés Katalin, a Blue Planet Water elnöke szerint: „Küldetésünk kezdettől fogva az volt, hogy nagy léptekben biztosítsuk a tiszta ivóvízhez való hozzáférést a világ azon régióiban, ahol a víztartó réteg gyorsan eltűnik, és ahol az emberek vízhiánytól szenvednek.” 

A Hydros egységek jelenleg napi 3, 5, 10, 20 és 50 000 liter tiszta ivóvizet állítanak elő. 

Pintér Attila, Mendi Tamás, a Clasman Kft. tulajdonosai, Pritz Helga Katalin, Magyarország montreáli főkonzulja, valamint dr. Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője a dunaújvárosi bemutatón Fotó: Váradi Levente 

A Clasman Kft. végzi a Blue Planet Hydros filantróp és humanitárius jellegű projektek továbbfejlesztése mellett a kifejezetten katonai és lakossági célokra szolgáló víztermelő berendezések fejlesztését is. Ezen túlmenően alternatív energiatechnológiákat (például nap-, víz-, szélenergia) bocsátanak majd a fogyasztók rendelkezésére olyan régiókban, ahol a hagyományos elektromos hálózat nem állandó vagy problémás. 

A Clasman saját mérnök szakemberei mellett a tudományos hátteret a Dunaújvárosi Egyetem biztosítja a projekthez, a Blue Planet Water Co. anyavállalatával, a PrimeStar Technologies-szel kötött megállapodás szerint. 

Nem túlzás azt állítani, hogy a Clasman Kft. egy olyan nemzetközi szintű együttműködésben vesz részt, amely a jövőben meghatározó lesz a vízhiánnyal sújtott térségek ivóvízzel való ellátásában. Ez a fejlesztés a világon az egyik legnagyobb problémára ad megoldást. 

A Clasman Kft. tulajdonosai egy új piaci lehetőséget láttak ebben a projektben, egyfajta küldetést is érezve, hiszen olyat adhatnak a világnak, amely ilyen formában, ilyen kivitelezésben még nincsen.  

Növekvő befektetési kedv

Tavaly szeptemberben kereste fel Clasman Kft. tulajdonosait, Pintér Attilát és Mendi Tamást Pritz Helga Katalin, Magyarország montreali főkonzulja azzal, hogy van egy olyan berendezés, amelynek már megvan a tudományos technológiája, de további fejlesztést igényel, és ehhez partnert keresnek. Pritz Helga Katalin főkonzul a technológia dunaújvárosi bemutatóján elmondta, hogy a magyar külgazdasági és külügyminisztérium, valamint a konzulátus is büszke arra a teljesítményre, amelyet a nemzetközi piacon ért el Magyarország az utóbbi időben. A külföldi vállalatok befektetési kedve megnőtt hazánk tekintetében, ezt bizonyítja az az adat, hogy mintegy 6,9 milliárd euró értékben valósultak már meg ilyen beruházások, projektek. Ehhez hozzájárult a többi közt az infrastruktúra helyzete, a területi adottságok, a befektetési promóció, valamint az adópolitika. 2014 óta a magyar külkereskedelem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a világ minden pontján jelen legyen (körülbelül száznegyven országban működik magyar konzulátus, és több mint hetven országból érkeznek külföldi hallgatók tanulni Magyarországra az ösztöndíjprogram keretében), ezáltal bizalmi szinten épülhetnek a gazdasági, kereskedelmi, tudományos, társadalmi kapcsolatok a nemzetek között. Erre láthatunk példát a mostani esetben is. 

Nemzetközi együttműködéssel

A projekt kulcsszereplője a kanadai Montrealban élő Tőkés Katalin, a Blue Planet Water Inc. társtulajdonosa és elnöke. Mint azt elmondta, jó pár éve megismerkedett egy francia feltalálóval, aki olyan technológiát fejlesztett ki (közel nyolc évnyi kutatómunka után), amely a levegő páratartalmából ivóvizet állít elő. 2021 elején a francia feltaláló és társa felajánlotta neki a lehetőséget a technológia jogainak megszerzésére, amennyiben céget alapít és fejleszti a globális piacot. Így hozta létre a hölgy üzleti partnerével, Daniel Ringuetvel, és a Primestarral a Blue Planet Water Inc-et. 
– Kezdettől fogva az volt a küldetésünk, hogy tiszta vizet biztosítsunk a világ minden olyan régiójában, ahol a víztartó réteg eltűnőben van, és hogy hatást gyakoroljunk az ENSZ 17-es cikkelyének Fenntartható Fejlődési Céljára és a körforgásos gazdaságra – emelte ki Tőkés Katalin. Azt is elmondta, hogy először egy francia céggel próbálták megépíteni a berendezést, de nem voltak elégedettek a közös munkával. Elhatározta, hogy Magyarországon keresnek a feladatra alkalmas vállalatot, ebben kérte a montreali konzul közbenjárását, segítségét, és így értek el végül a Clasmanhoz. 

Speciális technológia – alacsony energia felhasználással

A most kifejlesztett berendezés működésének lényege, hogy a filtereken keresztül beáramló páradús levegő a belső részben egy folyadékhűtő berendezéssel megfelelő hőmérsékletűre hűtött és ideális módon elhelyezett, speciális eljárással kialakított, nagy felületű hűtőlemezeken halad át. Tulajdonképpen egy kondenzációs folyamat megy végbe, nagyon kevés energia felhasználásával. Egy jól megtervezett speciális algoritmus alapján programozott vezérlés figyeli, hogy a berendezés milyen körülmények között van elhelyezve, és ennek megfelelően szabályozza a legoptimálisabb működést. Hatékony működés már legalább 19 fokos hőmérséklet és 25 százalékos levegő-páratartalom mellett elérhető. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában