Madárbarát település

2023.02.23. 07:00

Megismerhetik az otthonra, a kertekbe is ajánlott módszereket

A Duna menti kisváros önkormányzati vezetői örömmel vették, hogy egy támogatás jóvoltából Rácalmás madárbarát település lett. Annál is inkább jó hír ez, mert ahogyan Schrick István polgármester fogalmazott: „A XXI. század elejére az emberi civilizáció ijesztő és már veszélyes mértékben tette tönkre a ­természeti környezetet. Fajok halnak ki, élőhelyek semmisülnek meg. A klímaváltozás hatásait napi szinten érezzük a bőrünkön. Közös érdekünk, és egyben feladatunk, hogy helyrehozzuk, amit elrontottunk!”

Körmendi Erzsébet

Madárodúkat, veréblakótelepeket, denevérodúkat, macskabagolyodút helyeztek ki a területre

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A polgármester által említett cselekvésnek több szintje is van. „De a legfontosabb kérdések a lakókörnyezetünkben és a helyi közösségeinkben, a településeken dőlnek el” – fogalmazott Schrick István. Tőle tudjuk, hogy 2022-ben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdetett Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A kiírt felhívást egy másik, a „Közösen a természetért!” elnevezésű pályázatból volt lehetősége az MME-nek megvalósítani. 

Szakemberek segítettek az odúk kihelyezésében Fotó: amatőr

Rác­almás benyújtotta a pályázatát, hiszen a projekt törekvéseivel egyetértve lépéseket kíván tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére. 
Rácalmás nyertes pályázóként madárvédelmi, természetvédelmi eszközök formájában kapott támogatást, továbbá Madárbarát mintakert tanösvényt is kialakíthatott a Millenniumi parkban és a temetőben idén februárban. Az eszközök kihelyezésében, a tanösvény kialakításában az MME a helyszínen szakmai segítséget nyújtott. Madárodúkat, veréblakótelepeket, denevérodúkat, macskabagolyodút helyeztek ki a területre. Amint az időjárás is kedvezőbb lesz, létesül még egy beporzókat csalogató kis méhlegelő és egy nagy fecskehotel is – remélhetően a parkban sétálók nagy örömére is. 

A Millenniumi tó közepére is kihelyeztek egy „menedékházat”

A Madárbarát mintakert tanösvény bemutatja a Millenniumi parkban kihelyezett eszközöket, Rácalmás lakóit megismerteti azokkal a módszerekkel, amelyek segítségével bárki kialakíthat egy madárbarát kertet az otthonában. 
– Ez egy nagyon szép kezdeményezés. Kérjük a lakókat, közösen óvjuk és védjük környezetünk élővilágát! Továbbá mindenki – ha teheti – alakítsa a kertjét is madárbaráttá, hogy minél több kis csicsergő tollas hirdethesse évről évre a tavasz közeledtét – hangsúlyozta Schrick István. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában