2022. - második negyedév

2023.01.14. 11:30

Választások, jubiláló oktatási intézmények, kulturális pezsgés

A járványhelyzet csillapodása után nyugalmasabb, tervezhetőbb évre készültünk 2022 első napjaiban. Aztán február végén elkezdődött Oroszország háborúja Ukrajnában. Felpörgő infláció, elszálló rezsiszámlák, a vasmű sokfordulós kálváriája. A nehézségek mellett azért számos örömteli eseményt is dokumentálhattunk. Egy mozgalmas, kihívásokkal terhelt esztendő, megoldandó feladatokkal terhelt tizenkét hónap krónikája dióhéjban – a második negyedév.

Szabó Szabolcs

Az Év Dunaújvárosi Vállalkozása Díjat az Optimagépszer Kft. nevében Hódosi József, az Épduferr Nyrt. képviseletében Palkovics Milán, a Ferrobeton Zrt. részéről Vass Zoltán vezérigazgató vehette át

Fotó: DH-archív

Április 

Bátorságért Érdemjelet adományozott a belügyminiszter a kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül Simon Sándornak, a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság műszaki biztonsági tisztjének. 

Bátorságért Érdemjellel ismerték el Simon Sándor munkáját

Négyszázmillió forintot kapott Adony város önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási keretéből bölcsőde építésére. 
A Széchenyi István Gimnázium tanulói ismét nagyszerű sikert értek el. Ezúttal a történelemtudásukról tettek bizonyságot. A Sopronban és környékén 1921-ben tartott sorsdöntő népszavazás 100. évfordulója alkalmából a Soproni Tankerületi Központ által hirdetett országos versenyen szerezték meg az első helyet. 
Volt ok az ünneplésre április 3-án este a Fidesz–­KDNP dunaújvárosi csapatánál: a választópolgárok szavazata alapján 135 országgyűlési képviselővel alkothatnak frakciót a parlamentben, immáron negyedik alkalommal kétharmados többségben. Fejér vármegye 04-es számú választókerületében dr. Mészáros Lajosnak, a Fidesz–KDNP jelöltjének szavaztak bizalmat a polgárok. 
A magyar költészet napjának előestéjén verses irodalmi csemegével örvendeztette meg a nagyérdeműt a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza: Beck Zoltán és Grecsó Krisztián ragadott verseskötetet és gitárt. A fellépés előtt kihirdették a Versben a város című dunaújvárosi vers­pályázatnak nyerteseit. Összesen 38 alkotótól 55 vers érkezett a pályázatra, amelyen 1. helyezést ért el Ihos Krisztina a Dunaújvárosi szerelem című versével. 2. helyezett lett Keve Mártonné az Újvárosi életem című verssel. A 3. helyet Kondor Károlyné Egy szelet Dunaújváros című versével érte el. Különdíjat kapott Nagy Dóra, az Arany János Általános Iskola pedagógusa, aki ösztönözte a diákokat versírásra, és különdíjat vehetett át a 12 éves Csa­thó Viktória az Ott, ahol a Duna című verséért. 
Húsvéti finomságokkal készült a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség a támogatóik felajánlásaival, a hajléktalanok ünnepét tették szebbé. 
A közbiztonsági rendezvénysorozat részeként egy táblaavató ünnepséget tartottak a Dunaújvárosi Rend­őrkapitányságon, ezzel szerettek volna emléket állítani mindazon kollégák tiszteletére, akik már nem lehetnek velünk. 
Gombi 70 címmel egy jubileumi kiállítással készült a városháza C szárnyában a közönségnek a Ferenczy Noémi- és Vörösmarty-díjas ötvös iparművész, Gombos István annak alkalmából, hogy április 11-én betöltötte a hetvenedik életévét. 
Április 23-án immáron 25. alkalommal rendezték meg a Szent Pantaleon Kórház gyermekosztályának munkáját segítő jótékonysági pedagóguskoncertet. 

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a jótékonysági pedagóguskoncertet Fotó: DH-archív


Keszthelyen április 21. és 23. között rendezték meg a Helikoni Ünnepségeket. A Dunántúl középiskolái húsz kulturális kategóriában mutathatták meg tudásukat. A dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium a százkét iskola között hatodik lett összesítésben, amíg a Fejér vármegyei iskolákat mind megelőzte. 

Május 
Dr. Mészáros Lajost országgyűlési képviselővé választották, az új posztja azonban összeférhetetlen az eddigi vezetői megbízással, így április 30-ával le kellett mondania kórházvezetői megbízásáról. Az intézmény vezetését dr. Jobbágy Lajos vette át május 1-jétől. 
Az Év Dunaújvárosi Vállalkozása Díjat az Optimagépszer Kft. nevében Hódosi József tulajdonos ügyvezető, az Épduferr Nyrt. képviseletében Palkovics Milán, az igazgatóság elnöke, a Ferrobeton Zrt. részéről Vass Zoltán vezérigazgató vette át a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara ünnepi rendezvényén. 
Zenés áhítattal, előadásokkal, az alapító(k) köszöntésével, közös tortázással ünnepelte tizedik születésnapját a Petőfi utcában található Magyar Református Egyház Újváros Drogambulancia, a Szertelen ház. 
A DVG Zrt. elnök-vezérigazgatójának Bencsik István nevezték ki a májusi közgyűlésen. 
A Magyar Tűzoltó Szövetség az országos tűzoltónap alkalmából Szent Flórián-emlék­érem elismerésben részesítette a kiemelkedően teljesítő tűzoltókat, köztük Sudár Mihályt, a VÉD-SZ Létesítményi Tűzoltóság szolgálatparancsnokát, a Mezőfalva ÖTE parancsnokát. 
A Pannon Oktatási Központ alapításának huszadik, valamint a magángimnázium elindításának tizedik évfordulóján „Jubileumi naPOK”-at tartottak az intézményben. 
A Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriuma május 24-i ülésén a jelenlévők egyhangúlag döntöttek, és újabb négy évre bizalmat szavaztak a jelenlegi rektornak. Dr. András István immáron harmadik ciklusát kezdhette meg rektorként. 
Nagyszabású gálaműsorral ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját a Bartók-színházban a Vasvári Pál Általános Iskola. 

Június 
Vetőmagok, gépek, technológiák – a mezőgazdaság minden területéről szolgált hasznos tájékoztatóval és gyakorlati bemutatóval az érdeklődők számára a Szántóföldi Napok és Agrárgépshow kétnapos rendezvénye Mezőfalván. 
Pünkösdvasárnap ünnepi nyitánnyal elkezdődött a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza harminc­éves fennállása előtt tisztelgő MIKRO Fesztivál. A programsorozatot Keleti Éva Kossuth-díjas fotóművész – aki a fesztivál fővédnöke – kiállítása vezette fel. A MIKRO kezdőnapján avatták fel a színház harmadik játszóterét, a Bartók Béla 4. szám alatt a B épületegyüttesben található szobaszínházat is. 

Keleti Éva fotóművész, Őze Áron, a Bartók-színház igazgatója és Mácsai Pál színművész a MIKRO Fesztivál megnyitójánc

Ünnepélyes keretek között szentelték fel a dunaújvárosi evangélikus templom Fellbachból érkezett grandiózus hangversenyorgonáját. A szakrális hangszert dr. Finta Gergely orgonaművész egy remek koncert keretében mutatta be a híveknek. 
Az emberi erőforrások minisztere által adományozott Pedagógus Szolgálati Em­lékéremmel méltatták Rideg Istvánnak, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatójának munkásságát. 

Dr. Finta Gergely játékát hallhatta a közönség az evangélikus templom orgonájának felszentelésén

Letették a hivatali esküt a kinevezett vármegyei kormánymegbízottak. Dr. Simon László, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal vezetője harmadik ciklusát kezdte meg a közigazgatási szervezet élén. 
Június 25-én délután tűz ütött ki a rácalmási Szent István király-templom sekrestyéjében, a helyiség teljesen kiégett. A tűzoltók három víz­sugárral oltották el a lángokat. A tüzet elektromos meghibásodás okozta. 
Időközi választást tartottak a Fejér vármegye 04-es számú egyéni választókerületéhez tartozó Perkátán, ahol a függetlenként induló Oláh István elsöprő győzelmet aratott. 
Várostúrával, work­shop­börzével jelentkezett a Future Perfect Építészfesztivál a Szalki-szigeten található kempingben. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában