Kilenc éve

2022.12.22. 09:00

Mert jót tenni bármikor lehet

Szabó Szabolcs

Csütörtökön délután immáron kilencedik alkalommal szervezte meg karácsony előtti ételosztását a belvárosi Corner Kávézó tövében a Boldog Délután civil közösség. Az önkéntesek ezúttal kétszázötven adag ízes székelykáposztával, bejglivel és gyümölccsel várták a rászorulókat. Az első jótékonysági akciót öt család szervezte meg 2013. december 23-án, akkor babgulyás, forralt bor és csokoládé volt az ünnepi menü.

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Dunaújváros - „Mert szegények mindenkor lesznek veletek, és amikor csak akarjátok, jót tehettek velük…. (Márk evangéliuma 14:7).” – e bibliai idézet olvasható az immáron 9. éve, karácsony előtt meleg­ételosztást szervező és lebonyolító közösség, a Boldog Délután plakátján. 
Bár a Bartalos Kinga, Bartalos Norbert, Grábics Gábor és Pinczési István által 2013 decemberében útjára indított kezdeményezés nem érkezett kerek évfordulóhoz, mégis talán érdemes felidézni, hogy az első akció során finom, sűrű babgulyással, forralt borral és csokoládéval várták az embereket. Akkor öt család vállalta az ételosztással járó munkálatokat és anyagi vonzatait. Azóta városszerte ismert és elismert közösség formálódott, amely az utóbbi közel egy évtizedben számos gyűjtést, segítő programot bonyolított le. A kezdeményezés félhivatalosan 2014 decemberének végén vette fel a Boldog Délután nevet. A névadás a 2018-ban elhunyt Soós Istvánné Erzsike nénihez kötődik, aki 2014 karácsonya előtt egy szép verssel köszönte meg az alapítóknak azt a baráti törődést, amellyel a nehéz sorsú emberek felé fordulnak. Az említett vers kezdősorai adták ki a Boldog Délután elnevezést. 
A civil közösség más akciói mellett évente átlagosan 4–5 ételosztást tart, rendre 250–300 főt vendégelnek meg. Csütörtökön székelykáposzta, bejgli és gyümölcs szerepelt az ünnepi menüsorban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában