Közlekedésbiztonsági ellen­őrzés

2022.11.19. 07:02

Pénteken kirajzottak az autóvadász-egységek

A valaha volt legnagyobb közlekedésbiztonsági ellen­őrzést tartották pénteken városunkban. Három akció során szűrték a problémás járműveket, sofőröket az egyenruhások.

Molnár Emese

A rendszámfelismerő készülékkel a lopott, a lejárt forgalmival vagy műszakival rendelkező autókat tudják kiszűrni

A november 18-i ellenőrzés 8 órakor egy eligazítással kezdődött a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon. Németh Miklós alezredes, a kapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője tájékoztatta az egyenruhásokat a feladatokról. Zömében a megye rendőrei, de a Nemzeti Adó-és Vámhivatal pénzügyőrei, valamint polgárőrök is részt vettek az akciókban, csaknem hatvanan. Háromféle ellenőrzést tartottak egyszerre, ezek mindegyike a baleset-megelőzést szolgálja, lefedve a helyi kapitányság illetékességi területét. A beosztást Kőhalmi László rendőr főtörzszászlós, a közlekedési rendészeti osztály megbízott osztályvezető-helyettese vázolta majd 9 órára minden egység elfoglalta a felállási helyét, így Adonyban, Pusztaszabolcson, Rácalmáson, Kulcson, Nagyvenyimen, Mezőfalván, Előszálláson, Daruszentmiklóson és természetesen Dunaújvárosban is. Nálunk olyan frekventált pontokon dolgoztak, mint a Dózsa György út eleje, a Papírgyári út, a Magyar út, az erdei tornapálya. 

Reggel 8-kor volt az eligazítás a kapitányságon Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az egyik ellenőrzés a passzív biztonsági eszközök meglétére fókuszált. Ez a többi közt a biztonsági övet, a gyerekülések meglétét jelenti, vagyis mindazon eszközök, felszerelések használatát, amelyekkel egy baleset során a sérülés foka csökkenthető. Az ebben részt vevő csapatok 9–11 óra között végezték az ellenőrzést. 

A másik akció a Pentele Autóvadász Kupa volt. Ez egy hagyományos rendezvény, immáron 10. alkalommal hirdették meg. A versenyző csapatok rendszámfelismerő készülék segítségével szűrhették a járműveket és a sofőröket. Minden „fogás” pontot ért, például egy lopás miatt körözött autó megtalálása 10 pontot, a forgalomból kivont, illetve a lejárt műszakival közlekedő autók kiszűrése 2-2 pontot, egy körözött személy elfogása pedig 3 pontot ért. A rendszámfelismerő készülék úgy működik, hogy beazonosítja az előtte elhaladó járművet, majd a központból lekérdezi az adatokat (a forgalmira, a műszakira, a jármű tulajdonosára vonatkozóan). Ha valami hiba van, jelez a program, és az egyenruhások igazoltatják a vezetőt. Ez az akció 9–16 óra között zajlott. A végén összesítették az eredményeket, amelybe beleszámított az összes lekérdezett jármű száma is. 

A harmadik ellenőrzés során az ittas és a bódult állapotban lévő sofőröket igyekeztek kiszűrni a közlekedésben. Bár zéró tolerancia van életben már hosszú évek óta erre vonatkozóan, mégis, sok autós ül a volán mögé úgy, hogy alkoholt fogyasztott. 

Az összesített eredményekről jövő héten számolunk be. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában