Dunaújvárosi Egyetem

2022.10.18. 08:00

Nemzetközi szervezet elnöksége az egyetemen

A Nemzetközi Roncsolásmentes Vizsgálati Akadémia magyarországi programsorozata zárásaként hétfőn meglátogatta a Dunaújvárosi Egyetemen kormányzati támogatással létrehozott Paksi Kompetencia és Kutatóközpontot.

Balla Tibor

A nemzetközi delegáció látogatást tett az egyetem roncsolásmentes vizsgálati laborjában

Fotó: Laczkó Izabella

A szervezet elnöke, prof. dr. Trampus Péter (a Dunaújvárosi Egyetem professor emeritusa) sajtótájékoztatón ismertette a világszervezet felépítését, amely a roncsolásmentes vizsgálati munkát szervezi annak szabványosításával lassan ötven éve. A vizsgálati módszer tudós régiója, a kutatással foglalkozó egyetemi szféra képviselői hozták létre az akadémiát 14 évvel ezelőtt. Ennek a szervezetnek a vezetősége tartott egy testületi ülést, vasárnap egy közgyűlést, amelyen a világszervezet vezetői közül nyolcan, huszonnégyen pedig online voltak jelen. Magyarországon még előzmény nélküli a dolog, tavaly Olaszországban, Bresciában tartották. Minden ilyen alkalmat összekötnek egy műszaki-tudományos látogatással. Hétfőn dél­előtt látogatást tettek az üzemelő Paksi Atomerőműben, délután pedig a Dunaújvárosi Egyetemen létrehozott Paksi Kompetencia és Kutatóközpontban. 

Dr. Pázmán Judit, a Dunaújvárosi Egyetem tudományos és kutatási rektorhelyettese hangsúlyozta az esemény fajsúlyát: ilyen magas szintű szakmai delegáció nagyon ritka az egyetem életében – fogalmazott. Elmondta, hogy a kutatóközpont létrehozásának célja az volt, hogy támogassa az új atomerőművi blokkok létesítését anyagtechnológiai, anyagvizsgálati és hegesztési szakértői, valamint az ezzel összefüggő szakemberképzési feladatok ellátása útján. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában