Előszállás

2022.09.08. 07:00

Serák Gabriella, az Árpád Fejedelem új igazgatója

A Dunaújvárosi Tankerületi Központhoz tartozó, egy éve újra önálló intézményként működő Árpád Fejedelem Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola az új tanévet új intézményvezetővel kezdi. Mátrai Adél nyugdíjazását követően az eddigi helyettes, Serák Gabriella veszi át az irányítást.

Gajdó Ágnes

Serák Gabriella ezt megelőzően intézményvezető-helyettesként segédkezett a mindennapokban

Fotó: Gajdó Ágnes

A község általános iskolájában sok olyan pedagógus tanít, aki maga is ott végzett. Ilyen volt az előző igazgató, és ilyen az újonnan megválasztott is. Serák Gabriella születése óta él a településen, szívesen emlékszik vissza diákéveire, mint mondja, meghatározó szerepet játszott az életében, amit az általános iskolában tanult. Itt szerezte azokat a mély élményeket, amelyek elindították a pedagóguspálya felé. Diákként nagyon sok tanulmányi és szavalóversenyen vett részt, rendíthetetlen tagja volt az irodalmi szakkörnek, a Kincskereső klubnak, számos színdarabban szerepelt, a közösségért dolgozott, hiszen otthon, a szüleitől megtanulta, mi a jól végzett munka becsülete. 
 

Gabriella a kecskeméti tanítóképző főiskolán szerzett tanítói oklevelet, és fel sem merült benne, hogy máshol tanítson. Előszállás nem eresztette. 1994-ben mindjárt osztályt kapott, az akkori igazgató bízott benne, és mentorként is segítette munkáját. Tőle tanulta meg a fiatal pedagógus, hogyan foglalkozzon a tehetséges diákokkal, és hogyan támogassa a részképesség-zavarokkal vagy magatartási problémákkal küzdő, illetve a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeket. Az évek során kétszer töltött hosszabb-rövidebb időt távol az intézménytől: amikor megszülettek a gyermekei. Ezekben az években angol nyelvvizsgát tett, majd a tanítói diplomára épülő, kompetenciaalapú angol tanítói képesítést szerzett. Megújult képesítéssel és motivációkkal tért vissza a tanításhoz, és továbbra is aktív szerepet vállalt az iskolaközösség építésében, ráadásul az angol mint választható idegen nyelv oktatásának bevezetéséből is kivette a részét. 
 

Az energikus és ambiciózus pedagógus elmondta azt is, hogy a mintegy két- ezer-hatszáz lelkes község iskolájának jelenleg nyolc osztályában kicsivel több mint száznyolcvan diák tanul. Az egyemeletes iskola 1956-ban épült, előtte hatalmas park terül el, a közelben található a katolikus templom és az egykori ciszterci rendház. Az iskola virágos belső kertje már messziről igen mutatós, a hátsó kertben szabadtéri tanterem, tűzrakó hely, fűszerkert, íjászpálya és egy óriás sakk számára épített sakktábla is található. 
A személyi feltételekről, a tantárgyfelosztásról a nemrég kinevezett intézményvezető úgy nyilatkozott, hogy ez egyre nehezebb feladat. Az egyre csökkenő létszámú, de lelkiismeretes, összeszokott nevelőtestület évről évre nyugdíjas óraadó pedagógusokkal és más intézményekből áttanító kollégákkal kiegészülve és felfrissülve kezdi a tan- évet. Három fő tevékenységre helyezik a hangsúlyt az oktató-nevelő munka során: differenciált képességfejlesztés és tehetséggondozás; érzelmi-művészeti nevelés és teljes körű egészségfejlesztés. A helyi értékek őrzése, aktív közösségi jelenlét és a hagyományok ápolása is fontos számukra, és Gabriella szeretné, hogy az iskola az élet, a tanulás és a munka harmonikus színtere legyen. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában