Gólyanap

2022.09.01. 14:00

Most már mindent tudnak

A Lorántffy középiskola egy ismerkedős, csapatépítő programra hívta az új kilencedik évfolyamos diákjait, a három technikumi osztályból mintegy nyolcvannégy fiatalt.

Molnár Emese

Az osztálytermekben személyes bemutatkozó is volt kezdésként

Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Maga a gólyatábor hagyománya már hosszú időre nyúlik vissza a Lorántffy Zsuzsanna Technikumban. 
Kihagyhatatlan programnak számít, amelynek a közösségépítés a célja, hogy amikor megkezdődik a tanév, addigra már ismerjék a diákok egymást, a tanáraikat, az intézményt – erről Molnárné Szabó Edina, a középiskola igazgatóhelyettese beszélt lapunknak, miután szerdán reggel megnyitotta az idei gólyanapot. 

A tornateremben játékos feladatok és fotózkodás várt a gólyákra Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap 

Három technikumi osztály fiataljait várták a rendezvényre, három szakmacsoportból (vegyész, szépészeti és kisgyermekgondozó). Az igazgatóhelyettes vázolta, a gólyanapokon a pedagógusok is mindig részt vesznek, a diákönkormányzat felsőbb éves tanulói pedig nemcsak koordinálják a rendezvényt, hanem jól hasznosítható kulisszatitkokkal és tanácsokkal is ellátják az újonnan érkező társaikat. 
Hagyomány az is, hogy a gólyanapot a tizedik évfolyamosok szervezik. Horog Zoltán, a 10/1 osztályfőnöke elmondta, olyan programot állítottak össze a délelőttre, amelyek az elmúlt években is népszerűek voltak, és elérhetik vele a céljukat. Ilyen például az iskolaismereti kvíz vagy a sportjátékok a tornateremben. Az is egy bevált programelem, amikor a médiaszobában különféle médiatartalmakat vetítenek, majd kérdeznek ezekről, ezáltal a diákok megfigyelhetik egymást, felfedezhetik az érdeklődési köröket. A Foglaljuk el az iskolát! című játék során kisebb csapatokba verődnek, és olyan feladatokat kell teljesíteni, mint például pecsét kérése a titkárságról, ezáltal felfedezhetik az intézményt (de emellett látogatást tettek a kollégiumban és a tanműhelyben is). Ki tanít minket? címmel logikai játék során kellett a diákoknak kitalálniuk, hogy melyik pedagógus melyik tantárgyat fogja tanítani nekik. 
Molnárné Szabó Edina hangsúlyozta, ez a gólyanap, mint a tanév nulladik napja fontos az új diákok és a tanárok számára is, hiszen kötetlenebb, játékos formában ismerhetik meg egymást, nem is csoda, hogy mindig jó hangulatban telik a program. A középiskola alapítványának jóvoltából pizza volt ebédre, és elkészítették az első osztályképeket is, amelyeket ajándékba kaptak a fiatalok. A Lorántffy gólyanapja a kora délutáni órákban ért véget. 
A tankönyveket szeptember 1-jén, az első tanítási napon kapják majd meg, mint ahogy a suli valamennyi diákja. 
A kilencedikesek számára a következő jelentős közösségi program október 13-án lesz, ekkor tartják majd a gólyaavatót, amelyen fogadalomtételre is sor kerül, ezzel válnak immáron a Lorántffy teljes jogú tagjaivá. 
 

Indulhat a tanév! - Molnárné Szabó Edina igazgatóhelyettes elmondta, már hetekkel ezelőtt megkezdték a felkészülést, a tantestületben mindenki a helyén, készen állnak a szeptember 1-jei kezdésre iskolájukban. A diákságot az első napon Marczona Tamás iskolaigazgató fogja köszönteni, és hivatalosan is elindítja a 2022/2023-as tanévet. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában