Dunaújváros

2022.09.22. 07:00

Hatósági áron kínálják az állami erdőgazdaságok

Hatósági áras tűzifaprogramot indított a kormány. A magyar családok így egységes áron vehetik meg a hengerelt tűzifát az állami erdőgazdaságoknál. Térségünkben a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. az illetékes társaság, négy telephelyen biztosítja az átvételi lehetőséget.

Molnár Emese

Háztartásonként legfeljebb tíz erdei köbmétert lehet vásárolni a területileg illetékes társaságoknál Fotók: MW

Fotó: Ladóczki Balázs

A kormány elindította a tűzifaprogramot a magyar családok részére. A kezdeményezés létrehozásával kapcsolatban azt írják, az orosz–ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt energiaválság alakult ki Európában, a programmal pedig biztosítani és kiszolgálni kívánják a tűzifával még nem rendelkező lakossági igények energiaszükségletét az idei télre. Nem szociális szempontból indították el, hanem az energia-veszélyhelyzet megoldása érdekben. Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt, hengeres tűzifát egységesen, maximalizált áron lehet megvenni: a keménylombos 30 ezer forintba, a lágylombos és a fenyő 19-19 ezer forintba kerül erdei köbméterenként. A megvásárolható mennyiséget pedig háztartásonként legfeljebb tíz erdei köbméterben határozták meg. Nem kell egyszerre ekkora mennyiséget megvenni, lehet több részletben is. Ezen felül az erdőgazdaságok továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget. 
A program fontos része, hogy az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. A társaságok működési területét, illetve a százötvenkét átvevő pont elérhetőségét részletes táblázatok foglalják össze, amelyek a kormányzati portálon is megtalálhatók. A mi térségünkben a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. az illetékes a program lebonyolítására. A települések tekintetében hozzá tartozik a többi között Adony, Baracs, Dunaújváros, Előszállás, Ercsi, Iváncsa, Kisapostag, Mezőfalva, Nagykarácsony, Kulcs, Perkáta, Pusztaszabolcs, Nagyvenyim, Rácalmás, Daruszentmiklós. 
Négy telephelyen, vagyis átvételi ponton érhető el a vállalat tűzifakínálata: Székesfehérváron, Soponyán, Balinkán, valamint a VADEX Zrt. Mezőfalvai Fafeldolgozó Üzemnél. Ez van hozzánk a legközelebb, amely Baracs külterületén fekszik: Mezőfalvára érve az első körforgóban Daruszentmiklós felé kell menni. 
Mint az a kormányzati tájékoztatóban szerepel, a program keretében magyar lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek vásárolhatnak tűzifát a lakcímkártyájuk bemutatásával. A felhasználási hely az igénylő lakcímét igazoló hatósági igazolványán (lakcímkártyán) feltüntetett, címadatokkal megjelölt hatályos tartózkodási hely, vagy ennek hiányában lakóhely. A befizető helyeken történik a fa megrendelése és az egységes, maximált ár befizetése. 
A tűzifa szállításának díját az ár nem tartalmazza, az átvételi pontról a felhasználási helyre, azaz a háztartásokig történő szállításról, illetve a fa feldolgozásáról a vásárlónak kell gondoskodnia. 

A szállítás és feldolgozás a vevő feladata
Fotós: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában