Rendhagyó tanévnyitó

2022.08.31. 20:14

Letették a kulcsi iskola új szárnyának alapkövét - galériával

Rendhagyó tanévnyitót tartottak Kulcson a Fekete István Általános Iskolában szerdán délután. Ugyanis több mint 1,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból bővül az iskola épülete és az új szárny alapkőletételi ceremóniáját beleszőtték az évnyitó ünnepségbe.

Brousil Csaba

Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Természetesen ezt is rendhagyó módon, hiszen az időkapszulát az iskola kisdiákjai engedték le az épülő iskolarész beton aljzatába dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő, dr. Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök, Jobb Gyula polgármester, Schinogl Ferenc iskolaigazgató és Kalamán Ferencné, tankerületi gazdasági vezető jelenlétében. 

A nyári szünet utolsó napján egy hatalmas nagy daru fogadta a tanévnyitóra érkező diákokat és szüleiket a kulcsi iskola udvarán. Schinogl Ferenc, az iskola igazgatója bevezetőjében jelezte is, hogy a szokásosan rendhagyó kulcsi tanévnyitókat is sikerült felülmúlni az ideivel, hiszen az iskola új épületrésszel bővül és ennek alapkőletétele igazán nagyszerű eseménynek számít az iskola életében. 

Az elvégzett munka megbecsülése 

A Himnusz dallamai után dr. Mészáros Lajos a térség országgyűlési képviselője köszöntötte az egybegyűlteket. 

-Az ünnep és az öröm napja a mai mind a Fekete István Általános Iskola, mind a kulcsi emberek életében - kezdte beszédét, majd hozzátette, az öröm és az ünneplés oka az elmúlt években elvégzett munka megbecsülése, a tanítás magas színvonalának elismerése az értékek mellett való elköteleződés. Ezek tették vonzóvá nemcsak a kulcsi emberek, de a környéken lakók számára is az iskolát, olyannyira, hogy növelni kell a férőhelyek számát, ezért van az alapkőletétel is. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány bölcs és gondos gazdaként nyújtott segítséget, amikor felmerült annak az igénye, hogy az iskola épületét bővítsék.

- A kormány számára kiemelten fontosak a fiatalok, ráadásul egy új és modern iskolaépülettel a nemzeti vagyon is gyarapszik – mondta az országgyűlési képviselő. A jövőről szólva hangsúlyozta, hogy bátor lépést tettek a kulcsiak az iskola bővítésével, ugyanakkor a bátorság mellett a jövőbe vetett hitükről is tanúbizonyságot tettek, hiszen az iskolabővítés nem vész a semmibe, generációk használják majd az oktatási intézményt a jövőben.

A bővítés egy folyamat része

Ezután az ünnepi műsor következett, majd Jobb Gyula, a település polgármestere szólt arról, hogy az iskola bővítésének igénye és ötlete már korábban felmerült. Kulcs lakossága az elmúlt években dinamikusan növekedett, így nőtt az iskola iránti igény is. A korábban megtervezett iskolai tetőtér beépítése nem volt elégséges: dönteni kellett a bővítés vagy egy teljesen új iskola felépítése mellett. A település vezetése az előbbi mellett tette le a voksát és a magyar kormány több mint 1,5 milliárd forintos támogatásával ma már ott tartanak, hogy az alapozást a kivitelező el is készítette: a régi iskolaépület kiegészül egy négy tantermes új részleggel, amelyet 2024 januárjában már birtokba is vehetnek a diákok és a pedagógusok. A polgármester megköszönte a kormány támogatását, a kivitelező munkáját és a tanárok és a diákok erőfeszítéseit. Erről bővebben már az iskolaigazgató szólt. 

A tanév hivatalosan megkezdődött

Schinogl Ferenc elmondta, hogy a megnövekedett tanulói létszám miatt külső helyszíneket is igénybe kell venniük a ma kezdődő tanévben. A faluházban lesznek osztálytermek, sőt az ebédlő is itt működik majd. A diákokat, pedagógusokat, szülőket arra kérte, hogy legyenek türelmesek az elkövetkezendő másfél évben, erőfeszítésük megtérül majd. Zárszavában hivatalosan is megnyitotta a 2022/2023-as tanévet.

Alapkőletétel kisdiákokkal közösen

A beszédek után következett az alapkőletétel. A politikusok és az intézményvezetés jelenlétében az iskola négy diákja engedte le az időkapszulát az épülő iskolaszárny beton fundamentumába. Az ünnepség a Szózat soraival zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában