Jó ha tudja

2022.07.23. 17:00

Vigyázat, szerelmes őzek Fejérben! Milliós kárunk is lehet önhibánkon kívül

Figyelmeztetnek a rend őrei is, amikor azt kérdezzük, mire figyeljenek autós társaink most, hogy az őzbakok hormonoktól vezérelve kergetik “alkalmi partnereiket”, de az év bármely szakában meglephet minket egy autónk elé ugró nagyvad.

Hajdú Marianna

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A nyár közepe egyben az őzek nászának időszaka is, és mivel ilyenkor ráadásul sokan mennek nyaralni, könnyebb belefutni egy találkozásba az úton átrohanó őzekkel. Fejér megyében számos út vezet át erdős, őzek lakta területen, éppen ezért megpróbáltuk megtudni, ki a felelős akkor, ha összeütközünk egy őzzel, vagy bármilyen más vadállattal.

Azokon az útszakaszokon, ahol az „Állatok” veszélyt jelző táblát helyeztek ki, ott „…az úttesten háziállatok vagy szabadon élő állatok megjelenésével fokozottan számolni kell”- fogalmaz a KRESZ.

“Ezeken az útszakaszokon célszerű fokozott óvatossággal, lassabb sebességgel haladni. Az út mindkét oldalát figyelni, a jármű előtt hirtelen megjelenő vad esetén, intenzív, vészfékezéssel a balesetet elkerülni és hangjelzéssel késztetni az állatot az úttest elhagyására. Célszerű az autónkat vadriasztó síppal felszerelni – kaptuk az írásos választ a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől.

 Kuti Szabolcs, a Fülei Nimród Vadásztársaság vadőre szerint a vadászat egy veszélyes üzem, az autózás szintén. 

–  Az őzek násza abban különbözik a szarvasokétól, hogy az őzbak hajtja, kergeti a sutát és a másik bakot is. Rohannak és teljesen elveszítik a kontrollt, ezért ennyire veszélyes ez az időszak. 

Sokan nem tudják, de például egy elütött őzbak értéke a milliós tételt is elérheti.

Ehhez még hozzá kell vennünk azt is, hogy egy ilyen ütközés komoly kárt képes okozni az autóban. Amennyiben van veszélyt jelző tábla, akkor mindenki a saját kárát kell, hogy állja.

– Első körben keletkezik egy anyagi kár, amit abban az esetben, ha kint van a vadveszélyt jelző tábla, senki sem fog megtéríteni. Már elég sok biztosítónál van lehetőség kifejezetten vadkár biztosítást kötni – tudtuk meg Vinkelman András,biztosítási szakjogásztól.

Ha a baleseti helyszínelés során kiderül, hogy gyorsabban mentünk a megengedettnél, akkor a biztosító súlyos gondatlanság miatt – vagy valami hasonló indokkal – el fog zárkózni a kifizetéstől.

Előfordulhat az is, hogy maga a vadásztársaság kéri megtéríteni az elhullott állat értékét. 

– Ha nincs vadveszélyt jelző tábla, és így következik be a baleset, akkor elméletileg az illetékes területi vadásztársaságnak meg kell téríteni a kárt, de nem jellemző. Több évtizedes kárrendezési tapasztalatunk azt mutatja, hogy ez egy szélmalomharc.  Csakis kizárólag, az autópályán megjelenő vadat nyilvánította – valamikor régen – a legfelsőbb bíróság rendellenességnek. Tehát egy autópályán – annak ellenére, hogy ott kint van a vadveszély tábla –  nem kell vadra számítani, ez a főszabály. Ezért ha ott megjelenik egy vad, mindenképpen kártérítési felelősségre vonást von maga után az autópálya kezelő részéről, –  ha a kerítés sérült, mert elhanyagolták – vagy a vadásztársaság részéről.

A járvány miatt visszaesett a vadászatok száma. Sok helyen túlszaporodtak a vadak, ezért gyakrabban előfordul, hogy lakott területen találkozunk akár vaddisznóval, vagy bármi mással. 

– Ennek a megítélése külön érdekes, tekintettel arra, hogy lakott területen ugyanúgy rendellenességnek számít a vad, a gyakorlatban viszont nincs, aki térítsen – figyelmeztet a szakjogász. 

– Lakott területen nem lehet vadászterület, fogalmilag kizárt. Tehát nincs illetékes vadásztársaság, nincs kin követelni a kárt. A helyi önkormányzaton vagy a helyi közútkezelőn lehet megpróbálni érvényesíteni a kárt, de ez nem jellemző.

Amennyiben vadat gázoltunk, mindenképpen készítsünk fotót az autóról és a helyszínről, beleértve a táblát is. 

Baleset esetén mindenképpen értesíteni kell a 112-es segélyhívó számon a rendőrséget. Az elpusztult állatot tilos elvinni, aki mégis megteszi, lopást követ el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában