Főzőtököt szinte minden standon láthattunk, de az árakban nagy volt a szórás

2022.07.29. 15:00

Nagy volt a forgalom az újvárosi piacon

A dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon tegnap nagy volt a forgalom. Olyannyira, hogy egy régi motoros árus kérdésünkre azt mondta, nem volt ideje a hőséggel foglalkozni, mert annyi vevő volt.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

És nemcsak vevőkben bővelkedett a piac, hanem eladásra váró portékákban is. A nyár minden finomsága megtalálható volt a standokon, például a görögdinnye, amelyhez már 270 forintos kilónkénti áron hozzájuthatunk. Ha nem ceceit, hanem békési dinnyét választunk, akkor kicsit mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, mert annak 390 forint kilója, ahogy a magnélküli fajtáért is hasonló összeget kell leszurkolni. A sárgadinnyét 400 forintért kínálják a kofák, míg az őszibarack 800-ba, a sárgabarack pedig közel ezer forintba kerül. Nektarinért azonban még mindig ezer fölötti összegért lehet hozzájutni.

Jó hír a lecsót kedvelőknek, hogy mind a paprika, mind pedig a paradicsom ára ötszáz forint alatti. Ráadásul az egyik árusnál különlegességet is beszerezhetünk a lecsóhoz: csípős tv paprikát! Kérdésünkre, hogy ez a nem túl szokványos zöldség miért került a kápiák, cseresznyepaprikák, csilik közé, az árus annyit mondott, hogy palántának nem tudták eladni, így aztán most a termést igyekeznek értékesíteni. De ha már a kápia szóba került, minőségtől függően 700 és 1000 forint közötti áron lehet hozzájutni ehhez az édeskés ízű fajtához, míg a csípős jalapeno 2200 forintot kóstál kilónként.

A piacon jártunkban-keltünkben felfigyeltünk egy jelenségre, nevezetesen, hogy gombamód megsokasodtak a tököt kínáló standok. Az ára nagyon változó, a pénztárca-barátabb helyeken már 250 forintért hozzájuthatunk kilójához, míg a drágább 550-et kérnek érte.

És ha már főzőtök szóba került, a hétvégére ajánlunk egy nagyon egyszerű nyári töklevest. Hozzávalók: (4 személyre) 60 dkg gyalult tök, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor friss kapor, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 dkg őrölt pirospaprika, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál olaj, só.

Elkészítési mód: Olajon zsemlebarnára pirítjuk a lisztet, egy pillanatra a tűzről levesszük, beleszórjuk az őrölt paprikát és a finomra vágott kaprot, valamint a zúzott fokhagymát. Összekeverjük, felöntjük egy deciliter vízzel, visszarakjuk a tűzre, és bársonyos rántást készítünk. Felöntjük egy liter vízzel, belerakjuk a gyalult tököt, sóval, ecettel ízesítjük. Körülbelül tíz-tizenöt perc alatt készre főzzük.

A tejfölt simára keverjük, majd hozzáadjuk a forró leveshez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában