A csuszamlás megelőzése érdekében sok feladatot végrehajtottak

2022.07.14. 11:30

Preventíven gondolkodik az önkormányzat Kulcson

Tizenegy éve, egy januári hajnalon megállíthatatlanul elindult a kulcsi Hullám és a Deák utca nagy része a Duna felé. A legsúlyosabb kárt szenvedett utcákban 21 házat kellett elbontani, mert életveszélyessé váltak. A löszpart védelme azóta is állandó feladatot ad a település vezetőinek.

Török Tímea

A csúszás megelőzéséhez fontos feladat az utcák aszfaltozása. A Sőtér sétány és az Aranyhegyi dűlő közötti szakasz is elkészült Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Kulcs - A 2011-ben leszakadt Duna-parti terület stabilizálásának első üteme 2013-ban kezdődött meg. Be kellett fúrni a partoldalba, és kivezetni a talaj mélyebb rétegeiből is a vizet a Duna irányába. Majd a partfal-megerősítés kivitelezése következett, a kevésbé károsodott partszakaszok rézsűzésével megelőzték a további földcsúszást. A földmozgásokat azóta speciális műszerekkel folyamatosan figyelik a szakemberek. 
A csúszásveszélyes partfal állékonyságának növeléséhez több nagyszabású önkormányzati feladat megoldása is sürgetően szükségessé vált. Erről kérdeztük a település polgármesterét, Jobb Gyulát. 

– Hatalmas tragédia volt. Több család élete ment tönkre a házával egyszerre. Közös kincsünk, a Duna-partunk, a hajóállomás is veszélybe került. Sok területet ma sem tudtunk teljesen rehabilitálni. Továbbá a kárelhárító és stabilizáló munkálatok rendkívül sok anyagi forrást igényeltek, nemcsak pályázatit, hanem önkormányzati önerőt is. Ezért felelős vezetőként nem dughatjuk a fejünket a homokba, preventív gondolkodásra van szükség. 
– A vészhelyzet elhárítása után, a további csúszás megelőzéséhez számos feladatot kellett megoldanunk, például a csatornahálózat kiépítését és a csapadékvíz elvezetését. Az előbbi az elmúlt év nyarán befejeződött és ezerháromszáznégy ingatlan tudott a szennyvízcsatorna-rendszerhez csatlakozni. 
– A csapadékelvezetés tekintetében azonban két pályázatunk kivitelezése is a „startnál toporog”. Az egyik tender a Temető, a Bartók Béla és a Deák Ferenc utcák szakaszait érinti. Itt szegély és csővezeték épül, és aszfaltozni fognak, ennek segítségével vezetjük el a mélyebben fekvő területekről az esővizet a csúszás megelőzésé érdekében. A kivitelezői szerződést július 8-án írtuk alá. A másik ezzel kapcsolatos munka a Dózsa György és a Deák Ferenc utcákat érinti. Ezekben az utcákban felszíni csapadékelvezetéssel, aszfaltozással és padkaépítéssel oldjuk majd meg a településünket óvó feladatot. 

Forrás: Laczkó Izabella

– Fontos feladat a part csúszásának megakadályozása érdekében, hogy a településen minél több útszakasz szilárd burkolatot kapjon. E tekintetben is igyekszünk mindent megtenni. Így örömmel számolhatok be róla, hogy július 7-én a Rákóczi, Arany és a Kőris utcák egy részében az újonnan elvégzett aszfaltozás műszaki átadása megtörtént. Szintén elkészült a Sőtér sétány és az Aranyhegyi dűlő közötti szakasz új aszfaltburkolatának, valamint útszegélyének és padkájának kialakítása. 
– A település kül- és belterületein a murvás utak javítása is befejeződött. Ugyanakkor a vállalkozóval kötött szerződés szerint jelzéseink alapján javítást fog végezni a továbbiakban észlelt hibás útszakaszokon. Ezért érdemes jelezni a fellelt hibákról, bármelyik hivatalos elérhetőségeinket – mondta el lapunknak Jobb Gyula polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában