300 négyzetméter

2022.06.20. 14:00

Azbeszthulladék gyűjtését segítik

Budapest - Országos azbesztmentesítési pályázatot hirdet az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.

duol.hu

Stacked sheets of slate. Corrugated asbestos-cement sheets. Health-threatening roofing materials

Fotó: Shutterstock

Az azbeszt hőszigetelő, tűzálló, savaknak ellenálló, olcsó, hajlékony és rugalmas anyag, amelyet a XX. század második felében az építőiparban is használtak. Az időjárás és légszennyezés következtében felszabaduló és a levegőbe kerülő azbesztszálak belégzése azonban káros az egészségre, többféle betegség kialakulásában is szerepet játszik. Az Európai Unió célja, hogy a kontinens 2023-ra azbesztmentessé váljon. Magyarországon 2005 óta tilos az építőiparban azbesztet használni, épületek bontásakor pedig törvények írják elő a szakszerű bontást és azbesztmentesítést. 
Az NHKV a mostani pályázattal az azbesztmentesítésben nyújt segítséget lakossági ügyfeleinek. A pályázatra bárki jelentkezhet, aki a szolgáltatónál rendelkezik vevő (fizető) azonosítóval, rezsicsökkentésre jogosult és nincs lejárt díjhátraléka a hulladékgazdálkodó felé. A támogatás egyszeri, nem pénzbeli. A támogatás ingyenes, vagyis a pályázónak nem kell önerőt biztosítania. Az ingatlanonként elszállítható azbeszthulladék maximális mennyisége 300 négyzetméter. 
A benyújtott pályázat kizárólag azbesztet tartalmazó építőanyagra vonatkozik, amelyet jellemzően tetőfedésre, kerítésépítésre, homlokzatburkolásra, válaszfalakhoz, régi gáztűzhelyekben a sütőben használtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában